🍀 Komu sa nelení, tomu sa zelení. Na všetky UMELÉ TRÁVY využite zľavu 15 % s kódom TRAVA15

Pantone farba roku 2023 a jej využitie v interiéri

Autorka článku je profesionálna bytová dizajnérka.

Pavla Tvrdíková
Profesionálna bytová dizajnérka pre Mojkoberec.sk a Bývam Pekne
designer@mojkoberec.sk


Farbu roka vyhlasuje na konci každého roka americká spoločnosť Pantone Color Institute. Napínavé čakanie práve skončilo a všetci už vieme, že tohtoročný fialový odtieň Veri Peri, nahradila svieža a veľmi netradičná farba 18-1750 Viva Magenta . Tá sa teraz stane hlavnou módnou farbou a samozrejme ovplyvní aj trendy v interiéroch.

Čo predstavuje novozvolená farba Viva Magenta?

Farba roka Pantone, Viva Magenta 18-1750, vibruje energiou a elánom. Je to odtieň, ktorý má korene v prírode, pochádza zo sady červených odtieňov a predstavuje nový signál sily. Viva Magenta je odvážna, nebojácna a pulzujúca farba, oslavuje radosť a optimizmus, píše úplne nový príbeh.

Tohtoročná farba roka je mocná a posilňujúca. Je to živá červená farba, ktorá sa vyžíva v čistej radosti, povzbudzuje k experimentovaniu a sebavyjadreniu, jedná sa o elektrizujúci odtieň, ktorý vyzýva na prejavovanie seba samého bez stanovených hraníc. PANTONE 18-1750 Viva Magenta víta každého s rovnakou vervou pre život a má rebelskýduch. Je to farba, ktorá je odvážna, plná vtipu a zahŕňa všetko.

Ako sa farba roka prejaví v interiérovom designe?

Odtieň novej a svieže Pantove Viva Magenta veľmi pripomína hrdzavé terakotové tóny , ktoré boli tento rok veľmi trendy, napr. odtieň paprika ovládol aj moderné poňatie kuchyne. Voľba farby, ktorá má korene v prírode, ale zároveň je celkom jedinečná a len tak na ňu nenarazíte, je novým začiatkom aj v dizajne interiérov.

Táto farba bude pôsobiť veľmi vášnivo a luxusne a pokiaľ sa pre ňu rozhodnete, bude váš interiér pôsobiť jedinečne. Farba je to síce výrazná, ale zároveň pozitívna , nebojte sa ju využiť aj na výmaľbu stien, alebo originálnu tapetu. Použitím na doplnky, textil alebo koberce v neutrálnom priestore vytvoríte nevšednú kombináciu.

Koberce v tóne Viva Magenta

Využitie tejto výraznej optimistickej farby na koberec budú tou správnou voľbou, obzvlášť ak máte domov zariadený v prírodných neutrálnych tónoch . Taký koberec vnesie do priestoru výraznú energiu a luxus, vhodný bude najmä do spoločných priestorov, obývačky ale aj chodby, či detskej izby alebo kúpeľne.

Odtieň podporí dobrú náladu, rozprúdi hovor a vyzve k interakcii. Zároveň je skvelým spôsobom, ako ozvláštniť fádny priestor.

Červené odtiene sú časté aj vo farebnej skladbe orientálnych kobercov , ktoré sa tešia stále veľkej popularite. Hodí sa ako do tradičného, tak moderného interiéru zariadeného strohým nábytkom. Buďte odvážni a nebojte sa zaradiť Viva Magentu do svojho domova, nebudete ľutovať.

Celoplošný koberec v odtieni farby roka bude v interiéri luxusným prvkom, buďte však opatrní a neprežeňte to, neutrálne a chladné protipóly v šedých tónoch a prírodných vzoroch budú k tejto farbe tým pravým.

Aké produkty vo farbe Pantone 18-1750 u nás nájdete?



Pozrite sa na všetky koberce vo farbe Viva Magenta

Related Posts: z kategorie Inšpirácie a súčasné designové trendy

Vianočná kobercová inšpirácia

Vianočná kobercová inšpirácia

Vianoce sa rýchlo blížia, a tak si určite kladiete tú najčastejšiu otázku: aký vianočný darček by ste mali zaobstarať svojim blízkym? Prečítajte si náš článok s tipmi.
Čítať viac
Inšpirujte sa v interiéri jesennými trendmi tohto roku

Inšpirujte sa v interiéri jesennými trendmi tohto roku

Teplé deky, vôňa sviečok a prechádzky v opadanom lístí – áno! Ale jeseň ale nie je len o tom, hľadajte inšpiráciu v najnovších trendoch.
Čítať viac
Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl odráža stáročnú tradíciu francúzskych vidieckych domov a nenapodobiteľnú krásu Azúrového pobrežia. Ako tento štýl dosiahnuť v interiéri?
Čítať viac