🍀 Komu sa nelení, tomu sa zelení. Na všetky UMELÉ TRÁVY využite zľavu 15 % s kódom TRAVA15

Ušetrite až niekoľko tisíc ročne za kúrenie. Kúpte si koberec


Stúpajúce ceny energií a všeobecné zdražovanie nás núti hľadať spôsoby, ako čo najviac ušetriť. Zaobstaranie koberca je jednoduché, nevyžaduje zásadné stavebné úpravy, a pritom môže znamenať úsporu v rádoch vyšších tisícov až desiatok tisíc korún za rok. Jednorazová investícia, ktorú navyše zútulníte interiér, sa vám tak rýchlo vráti. Platí pritom jednoduchá rovnica: čím väčšia zima vonku panuje, tým viac vám koberec ušetrí.

Pozrite všetky koberce s ktorými ušetríte

Ako ušetriť

Ako prvé sa zamerajte na to, na akú teplotu doma kúrite. Podľa odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je ideálna teplota v miestnosti pre zdravého dospelého medzi 18 °C a 20 °C. V obývačke, kde ľudia trávia najviac času, môže byť teplota vyššia. Naopak v spálni sa odporúča mať chladnejšie, pretože nižšie teploty prospievajú spánku.

Koľko sa dá ušetriť

Každý stupeň dole znamená úsporu zhruba šesť percent za vykurovacej energie, takže napríklad pri rodinnom dome zníženie teploty o tri stupne Celzia znižuje spotrebu až o 3,90 megawatthodín (MWh) ročne, čo môže v dnešných cenách znamenať ročnú úsporu viac ako 25 tisíc korún . Aj v byte môžete pozorovať úsporu medzi 5-15 tisíc korunami ročne . Rovnakú úsporu je možné dosiahnuť umiestnením vhodného koberca, pretože aj keď bude teplota o 2 ° C nižšia, pocitovo budete vnímať teplotu rovnakú tým, že koberec na dotyk pôsobí oveľa teplejším dojmom ako podlaha. Zaujíma vás, koľko usporíte konkrétne Vy? Kalkulačku aj ďalšie informácie nájdete na webe ministerstva priemyslu a obchodu www.energiezamene.cz .

Chlpatý koberec Life Shaggy 1500 pink
Kusový koberec Life Shaggy 1500 Pink
- Koberec s vysokým vlasom a hustou osnovou perfektne izoluje.

Tepelný komfort

Možno vás od zníženia teploty odrádza obava, že keď ste na určitú teplotu zvyknutí, pri ubratí stupňov vám zákonite bude zima. To je presne tá vec, s ktorou vám pomôže koberec. Už naše babičky vedeli, že keď je teplo od nôh, je teplo po tele . Preto keď sa zameriate na odizolovanie chladného podkladu materiálom, ktorý je na dotyk teplý, váš tepelný komfort sa nezmení, ani keď teplotu v miestnosti znížite napríklad o 2 °C . Inak povedané, keď nebudete odovzdávať teplo ľadovej podlahe, bude vám teplejšie a nebudete musieť toľko kúriť. A ako bonus tým, že si zaistíte teplo od nôh, znížite riziko prechladnutia, čo sa v chrípkovom období hodí.

Izolačná funkcia koberca

Zmysluplnosť kobercov v interiéri okrem babičkovskej múdrosti potvrdzujú aj výskumy. Napríklad výskumné pracovisko ETG v Nemecku, ktoré stráži kvalitu kobercov, potvrdilo, že s nimi možno ušetriť. Silné koberce sú jednoducho hospodárnejšie ako tvrdé podlahy .


Ako vybrať dobre izolujúci koberec

Už vieme, že koberec nám pri šetrení pomôže. Takže prichádza na rad otázka, ako zvoliť ten najvhodnejší. Pri výbere koberca, ktorý vám ušetrí náklady na vykurovanie, sa zamerajte na
3 základné parametre :

  • výška vlasu (čím vyššia, tým lepšia),
  • hustota vlasu (čím vyššia, tým lepšia),
  • filc ový podklad (pri metrážnych kobercoch).

Z toho vyplýva, že sú to silné alebo chlpaté koberce , ktoré najlepšie izolujú teplo a pomáhajú udržať tepelný komfort v domácnosti. Vďaka ich izolačným vlastnostiam neprenikne od podlahy chlad a vy môžete znížiť termostat bez problémov o 2-4 ° C bez toho, aby ste pocitovo spoznali akúkoľvek zmenu teploty.




Rozmer koberca

Dôležitý je samozrejme aj rozmer koberca . V miestnosti, kde podlahu pokrýva koberec po celej ploche, sa ľahšie dosahuje tepelná pohoda aj pri nižšej teplote . Účinné sú ale aj kusové koberce , ktoré položíte napríklad k sedacím súpravám, kreslu, použijete ich ako predložku pred posteľ alebo k pracovnému stolu.

Zima v kombinácii s vlhkom

Huňaté koberce shaggy slúžia predovšetkým ako izolačné a dizajnové prvky, ktoré zvyšujú tepelný komfort. Pokiaľ ale v miestnosti riešite aj nevyhovujúcu mikroklímu , siahnite po vlnenom koberci , ktorý navyše dokáže regulovať vlhkosť v miestnosti .

Vlna je vysoko funkčný materiál , takže ak je vo vzduchu príliš vlhkosti, vlnený koberec ju pohltí . Naopak, ak je v interiéri vzduch suchý, vlhkosť sa zase uvoľní . Pretože je vlna prírodný materiál, perfektne sa s týmito náročnými podmienkami vyrovná a vám sa bude oveľa lepšie dýchať.

Okuknite všetky koberce, s ktorými ušetríte .

Ďalšie výhody koberca

Veľká obľuba kobercov svedčí o tom, že ich prínos nespočíva len v schopnosti izolovať a zatepliť miestnosť. Okrem úspory tepla koberec dokáže:

  • zútulniť interiér,
  • zlepšiť akustiku miestnosti,
  • znížiť hluk pri chôdzi,
  • zvýšiť bezpečnosť.

Podlahové vykurovanie, iné pravidlá

Pokiaľ máte doma podlahové vykurovanie, platia pre obstaranie koberca iné pravidlá. Namiesto vysokých a veľa izolujúcich kobercov odporúčame tenké koberce alebo PVC podlahy , ktorými teplo z podlahy ľahko prestúpi.

Zhrnutie

  • Za každý stupeň dole ušetríte zhruba 6 % nákladov na vykurovanie.
  • Koberec izoluje od chladného podkladu a tým zlepšuje váš teplotný komfort. Môžete tak znížiť teplotu v miestnosti a stále sa cítiť dobre.
  • Pri výbere sa zamerajte na koberce s vysokou hustotou a výškou vlasu a filcovým podkladom.
  • Ideálny je koberec po celej ploche miestnosti, užitočné sú ale aj kusovky na miestach, kde trávite veľa času.
  • Pokiaľ vás doma trápi vysoká vzdušná vlhkosť, siahnite po vlnenom koberci.

Pozrite sa na kusové koberce s dobrou tepelnou izoláciou

Pozrite sa na metrážové koberce s dobrou tepelnou izoláciou

Pozrite sa na kusové koberce s dobrou tepelnou izoláciou

Pozrite sa na metrážové koberce s dobrou tepelnou izoláciou

Pozrite všetky koberce s ktorými ušetríte

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Sprievodca kusovými kobercami. Ako vybrať ten pravý?

Sprievodca kusovými kobercami. Ako vybrať ten pravý?

Koberec má v interiéri svoju veľkú úlohu: dokáže vhodne doplniť vybavenie miestnosti, stane sa nosným dekoratívnym prvkom, vymedzí priestor na zábavu a vnesie do priestoru rovnováhu.
Čítať viac
Ktoré podlahové krytiny sú vhodné pre alergikov?

Ktoré podlahové krytiny sú vhodné pre alergikov?

Pre alergikov je prostredie domova kľúčovým faktorom pre zdravie a pohodu. Výber správnej podlahy môže mať vplyv na kvalitu vzduchu v miestnosti a na množstvo alergických reakcií. Prečítajte si náš článok.
Čítať viac
Protišmyková úprava kobercov

Protišmyková úprava kobercov - len u nás!

Udržať koberec na jednom mieste, bez toho, aby ste ho museli zaťažovať nábytkom, býva občas nadľudská úloha. Poradíme vám, ako na to!
Čítať viac