🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Čo má koberec zospodu? Aj na tom záleží!


Ak chcete aby vám metrážny koberec, do ktorého ste sa rozhodli investovať, vydržal čo najdlhšie, mali by ste sa zamerať nielen na to, aký má vlas a farbu, ale aj na jeho spodnú časť. Rozhodujúce v tejto problematike je kritérium, kam budete koberec inštalovať.

Predtým veľmi populárnu jutovú mriežku nahrádza čím ďalej častejšie filc.



AB mriežka (Action Back)

Či už mriežka typu AB (Action Backing) alebo z jutového vlákna, pre domácnosti sa už takmer nepoužíva. Využitie má predovšetkým pri kobercoch do komerčných priestorov, ktoré sú viac namáhané. Výhoda AB mriežky je, že má tendenciu koberec vyrovnávať tak, aby sa nevlnil alebo nekrabatel – koberec je tak prirodzene vyrovnaný. Naopak oproti filcu postráda vlastnosť tlmenia a tepelnej a hlukovej izolácie.
Mriežka AB na koberci
Mriežka AB spevňuje a posilňuje odolnosť koberca



Filc

Koberce s filcom sú naopak súčasným trendom. Podlahu príjemne zmäkčí, odhluční aj tepelne izoluje. Pochodenie po takom koberci je veľmi príjemné, každý nášľap je takmer ako do machu. Filcová podložka je tiež ohybnejšia a mäkšia ako mriežka. S kobercom sa pri pokládke dobre pracuje a práca ide rýchlejšie od ruky. Vhodné sú preto do obývačiek a spální. Jediné, čo proti AB mriežke postráda je, že koberec automaticky toľko nevyrovnáva, ale pri správnom položení toto nie je žiadny problém.

Plsť na spodnej strane koberca
Filc má vynikajúcu tepelnú a zvukovú izoláciu



Gel (protiskluzový)


Koberec môže mať zospodu aj gél, ktorý ho spevňuje a zaistí dlhoročnú výdrž. Gélová pena má protišmykové vlastnosti, koberec dobre drží na mieste a eliminuje sa tak možnosť posúvania po podlahe. Aj preto sa s touto podložkou stretávame pri detských hracích kobercoch.

Latex


Ďalším variantom sú aj koberec s latexom. Tie sú určené opäť do namáhaných priestorov. Určitou nevýhodou takých kobercov je, že sa musia podlepovať, aby neuchádzali.

Latex na spodnej strane koberca
Latex alebo gél zaisťuje pevné sedenie na podlahe

Čo teda zvoliť?


Zrejme už je vám to jasné a kľúč je vlastne jednoduchý: Pre bytové koberce voľte podložku z filcu, prípadne z jutovej mriežky. Koberec do detskej izbičky vyberte na filcu nebo s gélovou penou. U záťažových kobercov záťažovú gumu alebo latex alebo AB mriežku.



Pozrite si ponuku metrážnych kobercov

Súvisiace články z kategorie Kusové a metrážne koberce

Sprievodca kusovými kobercami. Ako vybrať ten pravý?

Ako vybrať kusový koberec?

Koberec má v interiéri svoju veľkú úlohu: dokáže vhodne doplniť vybavenie miestnosti, stane sa nosným dekoratívnym prvkom, vymedzí priestor na zábavu a vnesie do priestoru rovnováhu.
Čítať viac
Ako ušetriť až niekoľko tisíc ročne za kúrenie kúpi koberce?

Ušetrite až niekoľko tisíc ročne za kúrenie. Kúpte si koberec

Vedeli ste, že môžete ušetriť až niekoľko tisíc ročne za náklady na kúrenie kúpou vhodného koberca?
Čítať viac
Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Je cool, funky a trochu bizarné, ale zároveň šik, vycibrený a individualistický. Prečítajte si článok o funky štýle.
Čítať viac