🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Kompletný návod, ako položiť vinylovú podlahu







V tomto článku si oznámime všetky dôležité veci týkajúce sa pokládky vinylovej podlahy tak, aby ste sa do toho mohli bez obáv pustiť sami. Hneď na úvod by sme podotkli, že je pomerne značný rozdiel v náročnosti, pri pokládke lepenej a kľukovej podlahy. Pokládka kľukovej (čiže zámkovej) podlahy je o poznanie jednoduchšia ako pokládka lepenej vinylovej podlahy, do ktorej by sme radili sa pustiť iba skúsenejším domácim majstrom.


Čo musí byť hotové pred pokládkou?

Či už budeme pokladať lepený alebo kľukový vinyl, povrch musí byť absolútne rovný, súdržný a čistý. Nikdy neklaďte vinyl na PVC podlahu ani na koberec. Tieto materiály sa môžu zvlniť, a to by vám mohlo na podlahe napáchať nepekné škody. Jediná krytina, na ktorú je možné vinyl položiť, je vyrovnaná dlažba. Inak je nutné vinyl položiť buď na novú podlahu alebo je potrebné miestnosť vystierkovať (ideálna stierka so skleným vláknom). Pred pokládkou sa tiež uistite, že je podlaha dokonale suchá. Nie je možné pokladať na vlhký alebo mokrý podklad.

Všeobecné princípy pokladania - dôležité čítať pred pokládkou

Pri pokládke vinylu nikdy nepokladáme podlahu až k stene, ale necháme medzeru na tzv. dilatačné spoje medzi podlahou a stenou. Jedná sa o medzeru o veľkosti 5 až 10 mm od steny a od všetkých pevných vecí v priestore napr. stĺpov a pod. Pýtate sa prečo? V dôsledku zmien teplôt a vlhkosti v miestnosti sa môže vinylová podlaha mierne roztiahnuť alebo zmenšiť (skôr v jednotkách mm). Pokiaľ by ale bola natlačená až k stene, nemala by sa kam roztiahnuť a začala by sa vlniť.

Vinyl by mal byť zložený minimálne 2 dni v daných miestnostiach pokládky, aby sa aklimatizoval na rovnakú teplotu a podmienky aké má podklad, na ktorý sa bude pokladať.

Pokiaľ pokladáte v miestnosti s podlahovým vykurovaním, kúrenie v ideálnom prípade vypnite alebo ho znížte na minimálnu vykurovanú teplotu.

Umiestňovanie vinylových dielcov:
Vinylové dielce pokladáme v radoch tak, aby škáry (medzery medzi dielcami) neboli v každom rade na rovnakom mieste, ale musia byť od seba minimálne 10-15 cm vzdialené:

Pokládka kľukového vinylu (jednoduchšie)

Má Váš vinyl integrovanú podložku?

Ak áno, je to jednoduchšie a môžete preskočiť k nadpisu „Pokládka vinylu“. Túto informáciu by mal vždy uvádzať výrobca u zakúpeného vinylu.

Inštalácia podložky pod vinylové dielce

Kľukový vinyl, ktorý nemá integrovanú podložku určite nie je možné položiť bez vinylovej podložky – bolo by tu vysoké riziko, že podlaha správne nepriľne. Zároveň všetky reklamácie tu budú zamietnuté, pretože nebol dodržaný správny postup.

Na podklad sa položí podložka hrúbky 1 – 2 mm. Použite podložku odporúčanú predajcom priamo ku konkrétnemu vinylu. Ako podložku pod vinyl nie je možné použiť Mirelon , ktorý je určený pre iné typy podláh – opäť by došlo k strate záruky a nebola by tu dobrá priľnavosť.

Podložka pod vinyl sa pokladá na voľno (nelepí sa ani k podlahe ani k vinylu). V spojoch sa neprekrýva, iba doráža k sebe a napr. papierovou páskou sa zlepí, aby medzi jednotlivými pruhmi podložky nevznikli škáry a podložka bola súvislá po celej ploche podlahy.




Pokládka vinylu

Prvý rad vinylových lamiel odporúčame porovnať po dĺžke miestnosti do milimetra, aby sa nám neukázali škáry. Poslednú lamelu v tomto rade je potrebné zarovnať k stene, a teda s najväčšou pravdepodobnosťou ju skrátiť. To urobíme tak, že jej zvrchu (= z pohľadovej časti) narežeme nožom a potom ju zlomíme. Lamela by sa mala krásne zlomiť v narezanej časti.

Pokládka vinylu do zámkov sa robí po jednotlivých pruhoch, aby zámky do seba súvisle nacvakli. Takto opakujeme stále dookola, pokiaľ nemáme položenú požadovanú plochu.

Od steny je nutné udržať tzv. dilatáciu alebo medzeru 5 - 10 mm pre prípady, kedy by sa nám podlaha v dôsledku zmien teplôt alebo vlhkosti v miestnosti roztiahla.


Pokládka lepeného vinylu (náročnejšie)

Príprava podkladu

Na rozdiel od kľukového vinylu musí byť pre pokládku lepeného vinylu podklad dokonale rovný a vyhladený. Podklad by mal byť vystierkovaný a musí sa zbrúsiť, aby sa zbavil vrchnej nesúdržnej časti a zároveň rôznych malých nezrovnalostí. Na podklad je nutné použiť penetráciu .

Pokládka vinylu a lepenie

Ako lepidlo použijeme špeciálne lepidlo na vinyl odporúčané výrobcom vinylu, prípadne môžeme použiť univerzálne lepidlo na vinyl . Lepidlo nanesieme na podklad, a necháme zvetrať (v závislosti od typu lepidla - viď návod na obale lepidla). Lepidlonanášame rovnomerne iba na podklad (nie na vinylové dielce) napr. stierkou. Stierka je nástroj, ktorý má tenkú a rovnú plochu (niečo ako veľká špachtľa), ktorú namočíme do lepidla a následne lepidlo roztierame po podlahe.

Jednotlivé dielce vinylu potom lepíme na podlahu s nanesenou vrstvou lepidla. Prvý rad je opäť nutné porovnať do milimetra, aby sa nám škáry neprejavili v nasledujúcich radoch pokládky. Poslednú lamelu v tomto rade je potrebné zarovnať k stene, a teda s najväčšou pravdepodobnosťou ju skrátiť. To urobíme tak, že jej zvrchu (= z pohľadovej časti) narežeme nožom a potom ju zlomíme. Lamela by sa mala krásne prelomiť v narezanej časti.

Takto postupujeme stále dookola, kým nedosiahneme požadovanú položenú plochu.

Od steny je nutné udržať tzv. dilatáciu alebo medzeru 5 - 10 mm pre prípady, kedy by sa nám podlaha v dôsledku zmien teplôt alebo vlhkosti v miestnosti roztiahla.



Lištovanie:

Obvodové lišty lepíme vždy len na zvislé steny, nie na podlahu.

Inštalácia líšt je veľmi jednoduchá. Najprv skontrolujte, že je stena nad podlahou očistená. Následne máme 2 spôsoby, ako lištu nainštalovať:
  • Nalepiť
    Odporúčaný a jednoduchší spôsob na inštaláciu, potreba rovnej steny.
  • Privŕtať
    Náročnejší spôsob, spoľahlivejší, používa sa viac pri nerovných stenách.


 

Lepenie

Lišty sa lepia zo zadnej strany k stene lepidlom - môžete použiť napr. obľúbené lepidlo Mammut . 1 balenie tohto lepidla by Vám bezpečne malo vystačiť na cca 20 metrov líšt.
  • Na zadnú stranu lišty nanesieme kúsky lepidla cca 10-20 cm od seba (v závislosti od nerovnosti steny).
  • Lištu tlačíme smerom k stene a zároveň dole k podlahe.
  • Lištu odporúčame zafixovať nastreleným tenučkým klincom, aby sa nehýbala do doby, kedy lepidlo zaschne. Pokiaľ túto možnosť nemáte, tak lištu držte pevne pritlačenú, pokiaľ lepidlo nezaschne.


Privŕtanie

  • Z lišty vyberiete prúžok, ktorý zakrýva kanálik na vedenie kábla.
  • Lištu priložíte k stene a zadnú stranu kanálika na lište privŕtate k stene. Odporúčaný rozostup skrutiek od seba je cca 20 cm
  • Vložíte späť krytku kanálika na vedenie káblov.

Skrátenie líšt

V niektorých úsekoch budete potrebovať lištu skrátiť a odrezať. Na rezanie Vám postačí pílka s jemnými zubami (ideálne napr. na železo). Režeme zvisle a rovno od zhora nadol. Pokiaľ nemáte pílku, mohol by to zvládnuť aj ostrý nôž, ale to príliš neodporúčame - je to viac práce a nôž sa pravdepodobne otupí.


Spájanie líšt

Spájanie líšt je veľmi jednoduché - 2 lišty rovno k sebe spojíte spojkou . Ak sa Vám 2 lištystretávajú v rohu miestnosti, použite kút . Ak chcete spojiť 2 lišty vo vonkajšom výčnelku miestnosti, použite roh . V prípade, že chcete lištu ukončiť, použite ľavú alebo pravú koncovku . Tieto komponenty si môžete objednať spoločne s lištou.



Vedenie kábla

Vnútri lišty sa nachádza kanálik, ktorým môžete vykonať akýkoľvek kábel. Kanálik má rozmer cca 2x1 cm a postačí tak bezpečne na vedenie väčšiny káblov.





Takto teda na pokládku vinylovej podlahy. Pokiaľ by ste ale prácu radšej odovzdali profesionálom a mali ste pokoj, môžete sa pozrieť do nášho pokládkového konfigurátora , kde Vám po zadaní niekoľkých základných parametrov dopredu oznámime predbežnú cenu.



Aké vinylové podlahy u nás nájdete?




Teraz, keď viete, ako si vinyl položiť,

Pozrite, na koľko by Vás prišla profesionálna pokládka Pozrite sa na ponuku vinylov

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Ako vybrať laminátovú podlahu

Jak vybrat laminátovou podlahu

Ako vybrať plávajúcu podlahu, aby sedela vášmu interiéru aj štýlu života? Stačí si odpovedať na pár jednoduchých otázok, a budete mať doma lamino presne podľa vášho gusta.
Čítať viac
Sprievodca kusovými kobercami. Ako vybrať ten pravý?

Ako vybrať kusový koberec?

Koberec má v interiéri svoju veľkú úlohu: dokáže vhodne doplniť vybavenie miestnosti, stane sa nosným dekoratívnym prvkom, vymedzí priestor na zábavu a vnesie do priestoru rovnováhu.
Čítať viac
Ako ušetriť až niekoľko tisíc ročne za kúrenie kúpi koberce?

Ušetrite až niekoľko tisíc ročne za kúrenie. Kúpte si koberec

Vedeli ste, že môžete ušetriť až niekoľko tisíc ročne za náklady na kúrenie kúpou vhodného koberca?
Čítať viac