🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Art Deco v interiéri – všetko, čo potrebujete vedieť o tomto okázalom štýle

Článok pre vás napísala naša dizajnérka

Pavla Tvrdíková
Profesionálna bytová dizajnérka
Poznáte z TV Prima (Majstri dielne)
Viac o Pavle


Interiéry v štýle Art Deco, predstavujú krásu designu obdobia 20. a 30. rokov 20. storočia, je to štýl odvážny, bohatý a dekadentný. Existujú dva spôsoby, ako pojať design domova v štýle Art Deco: využiť historické korene alebo si vybrať moderné stvárnenie. Samozrejme, aby ste ocenili to druhé, musíte najskôr pochopiť to prvé.

História Art Deco

Art Deco, čo je skratka pre „arts décoratifs“, má korene vo Francúzsku zo začiatku 20. storočia. V Amerike štýl prekvital v 20. a 30. rokoch, v období vojny ale začal upadať av 50. rokoch ho vystriedal moderný štýl, ktorý dnes nazývame „retro štýl“. Všeobecne je Art Deco kategorizovaný ako štýl umenia, interiérov, architektúry a produktového dizajnu, najpopulárnejší bol v ére medzi prvou a druhou svetovou vojnou. Dizajny tejto doby boli často definované jednoduchým vzhľadom – všeobecne zloženými z jednoduchých línií a geometrických tvarov pri dekorovaní – ale vyrobených z drahých materiálov.

Pokiaľ ste sa zamilovali do priestorov, ako vystrihnutých z filmu Veľký Gatsby, bude tento štýl to pravé pre Vás! Jeho moderná verzia sa navyše hodí do každého interiéru.

Interiér v štýle Art Deco

Moderná interpretácia Art Deco

Ako väčšina trendov interiérového designu, bývajú vkus a zásady štýlov premenlivé a nie sú pre nich dané žiadne prísne pravidlá. V dnešnej dobe, nie je príliš bežné zariaďovať domovy, ako vernú repliku interiérov v štýle Art Deco. Namiesto toho sa moderní dizajnéri rozhodli zachytiť ducha obdobia Art Deco vypožičaním jednotlivých prvkov a stelesnením princípov tohto štýlu, teda neviazanosti, bohatstva a jedinečnosti.

Moderné poňatie štýlu Art Deco

Definujme dôležité prvky interiérového dizajnu v štýle Art Deco

  • jednoduché, symetrické tvary
  • geometrické vzory na dekorovanie; najbežnejšími sú: lichobežníky, trojuholníky, vzor cikcak, chevron a slnečné lúče
  • bohaté materiálové palety , vrátane: vzácnych drevín, lakovaných povrchov, mosadze, nerezovej ocele a zlatenia
  • použitie vysoko kvalitného textilu na poťahové látky a mäkké koberce veľkých rozmerov
  • okrasné svietidlá , ako sú lustre alebo svietniky
  • výrazné dekorácie - elegantné a luxusné zároveň


Dôležitým prvkom sú jednoduché a systematické tvary
Pozrite sa všetky vzory kobercov Abstract

Aké sú hlavné farby v štýle Art Deco?

Pokiaľ sa inšpirujete tradičným Art Deco štýlom z 20. rokov, využite veľmivýraznú farebnú paletu, vhodnými farbami sú modrá, čierna, zelená ale aj odtiene tmavočervenej či fialovej. Výrazné farby sú doplnené neutrálnejšími odtieňmi, ako je béžová, krémová alebo ľahko tlmená žltá. Moderné interpretácie Art Deco sa môžu oprieť o trochu minimalistickejšie farby, ale často obsahujú aj spomínané výrazné tóny.

V oboch smeroch nesmie chýbať lesklý kov, zrkadlové povrchy, luxusné materiály a bohaté zdobenie.

Vhodnými farbami štýlu Art Deco sú modrá, čierna, zelená, ale aj odtiene červenej či fialovej
Pozrite sa všetky vzory kobercov Moderno

Typické materiály

Do štýlu Art Deco vyberajte výrazné materiály s luxusným vzhľadom, akými sú exotické dreviny, perleťové zdobenie, mramor, lesklý strieborný alebo zlatý kov a kvalitné textílie. Na čalúnenie sú kladené vysoké nároky, použite zamat, či brokát, vyberte kvalitne spracované zatienenie okien z výrazných a bohatých látok. Podlahy by mali zdobiť opulentné koberce s hustou väzbou, jemným a kvalitným vlasom. Stavte na výrazné vzory.

Interiér v štýle Art Deco sa vyznačuje luxusnými materiálmi

Dekoráciea doplnky v art deco štýle

V tomto štýle sa zamerajte na dekorácie s puncom luxusu, siahnite po geometrických vzoroch a zaujímavých materiáloch. Privezte si originálne doplnky z ciest do exotických krajín.

Skvele sa hodia zamatové vankúšiky, vzorované koberce aj dizajnové vázy alebo podnosy. Zrkadlami dodáte priestoru hĺbku a opticky ho zväčšíte, do váz naaranžujte rezané kvety a využite tropicky vyzerajúce izbové rastliny.

Art Deco s puncom luxusu


Pozrite sa na všetky kusové koberce

Súvisiace články z kategorie Inšpirácie a súčasné designové trendy

Vianočná kobercová inšpirácia

Vianočná kobercová inšpirácia

Vianoce sa rýchlo blížia, a tak si určite kladiete tú najčastejšiu otázku: aký vianočný darček by ste mali zaobstarať svojim blízkym? Prečítajte si náš článok s tipmi.
Čítať viac
Inšpirujte sa v interiéri jesennými trendmi tohto roku

Inšpirujte sa v interiéri jesennými trendmi tohto roku

Teplé deky, vôňa sviečok a prechádzky v opadanom lístí – áno! Ale jeseň ale nie je len o tom, hľadajte inšpiráciu v najnovších trendoch.
Čítať viac
Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl odráža stáročnú tradíciu francúzskych vidieckych domov a nenapodobiteľnú krásu Azúrového pobrežia. Ako tento štýl dosiahnuť v interiéri?
Čítať viac