🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Sprievodca výberom, montážou a starostlivosťou o umelý trávny koberec

Umelá tráva

Umelé trávniky na celoročné použitie sú ideálnou krytinou pre strešné terasy, balkóny, verandy aj záhrady. Majú výborné schopnosti udržať si prirodzený vzhľad a dlhú životnosť s nízkymi prevádzkovými nákladmi a navyše úplne bez starostí s údržbou. Sú ideálnym funkčným aj dekoračným prvkom a skvele podčiarknu celkový vzhľad miestnosti či záhrady. Využiť ich môžete aj na odrazovú plochu pod detskou hojdačkou alebo dojazdovú plochu pri šmykľavke. Dieťa sa tak namiesto vyšliapaného a špinavého priestoru bude odrážať od mäkkej a pohodlnej podložky.

Ako vybrať umelý trávnik?





Na balkóny a terasy sa hodia umelé trávniky s vysokým vlasom. Majú totiž veľmi príjemný nášľap pre bosú nohu. Budete tak mať pocit, že chodíte po skutočnom trávniku. Navyše na prvý pohľad je umelá tráva na nerozoznanie nerozoznateľná od tej skutočnej. Väčšina umelých trávnikov má drenážne otvory na lepší odvod vody, takže sa nemusíte obávať koberca plného vody.

Pokiaľ od trávy nemáte takmer žiadne očakávania, a bude vám slúžiť ako podložka (napríklad okolo bazéna), môžete siahnuť po najlacnejšej tráve bez vlasu alebo s veľmi nízkym vlasom. Majte však na pamäti, že najlacnejšie trávne koberce sú relatívne tenké a nemajú farebnú stálosť. Čím viac bude tráva vystavená slnečnému svitu, tým viac je pravdepodobné, že vyšisuje alebo zosvetlí.

Čím vyššia vlas a hmotnosť, tým vyššia kvalita. Podľa obrázkov človek ťažko spozná, aká tráva bude pocitovo na dotyk, ale pokiaľ si chcete dopriať skutočnú kvalitu, vyberajte trávy s výškou vlasu okolo 4 cm. Sú naozaj príjemné a doslova sa do nich zaboríte. Výhoda týchto tráv s vysokou hmotnosťou a hustotou je aj tá, že vám časom vlas nebude ľahať na rozdiel od lacnejších alternatív.

Údržba

Umelá tráva je takmer bezúdržbová, kosačku môžete nechať celoročne zaparkovanú v garáži. Nevadí jej ani rozmary počasia. Jediné, na čo treba dať pred jej položením pozor je, aby bola na vyrovnanom povrchu. V zime by sa tak pod trávou mohli tvoriť zmrznuté kaluže a ľad by mohol dlhodobým pôsobením trávu poškodiť. Na veľkých plochách je umelá tráva samočistiaca, nemusíte sa o ňu starať. Pokiaľ ale napriek tomu budete chcieť trávu vyčistiť, môžete použiť vysávač, vysokotlakový čistič, hrable, hadice s vodou či fén na lístie.

Inštalácia

Správne položiť umelú trávu nie je žiadny problém a hravo to zvládnete sami. Na balkóne si vystačíte s odlamovacím nožom a obojstrannou lepiacou páskou. Trávu rozrolujete pozdĺž stien, odrežete a podlepíte páskou. Pokiaľ sa chystáte trávu položiť na mäkký povrch ako je piesok či hlina najprv vyrovnajte terén. Potom naň nasypte piesok alebo štrk, položte paropriepustnú geotextíliu a na nej položte trávnik. Na prichytenie trávy k zemi sa používajú jednoduché kovové kolíky, ktoré zoženiete v každom hobbymarkete. V prípade inštalácie viacerých kusov trávy vedľa seba dajte pozor, aby ste každý kus inštalovali rovnakým smerom. Pokiaľ jeden kus otočíte o 90 alebo 180 stupňov, opticky môže vyzerať, že má inú farbu.

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Ako vybrať laminátovú podlahu

Jak vybrat laminátovou podlahu

Ako vybrať plávajúcu podlahu, aby sedela vášmu interiéru aj štýlu života? Stačí si odpovedať na pár jednoduchých otázok, a budete mať doma lamino presne podľa vášho gusta.
Čítať viac
Sprievodca kusovými kobercami. Ako vybrať ten pravý?

Ako vybrať kusový koberec?

Koberec má v interiéri svoju veľkú úlohu: dokáže vhodne doplniť vybavenie miestnosti, stane sa nosným dekoratívnym prvkom, vymedzí priestor na zábavu a vnesie do priestoru rovnováhu.
Čítať viac
Ako ušetriť až niekoľko tisíc ročne za kúrenie kúpi koberce?

Ušetrite až niekoľko tisíc ročne za kúrenie. Kúpte si koberec

Vedeli ste, že môžete ušetriť až niekoľko tisíc ročne za náklady na kúrenie kúpou vhodného koberca?
Čítať viac