🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Umelá tráva: často kladené otázky

umělý trávník - otázky a odpovědiumělý trávník - otázky a odpovědi

Umelá tráva: Ako sa udržuje, čo všetko vydrží a ako je to s inštaláciou?

Ak už máte dosť každoročne spáleného trávnika, sezónnych peľových alergií a kosenia trávy od jari do jesene, možno Vás nadchne myšlienka umelého trávnika. Pretože zatiaľ nie každý má s podobným materiálom skúsenosti, spísali sme pre Vás najčastejšie otázky a odpovede na ne.

 

Čo je to umelý trávny koberec a kde sa používa?
Umelá trávnik je špeciálny typ koberca, ktorý je určený na vonkajšie aj vnútorné použitie a snaží sa čo najvernejšie imitovať skutočnú trávu.

Aké sú výhody umelej trávy?

  • Nemusíte ju kosiť.
  • Vyzerá dobre.
  • Ľahko sa udržuje.
  • Nie je ovplyvnená nepriaznivým počasím.
  • Môžete ju nechať položenú aj v zime.


Kam všade sa hodí umelá tráva?
Medzi najčastejšie použitie umelej trávy nájdeme napr. tieto miesta:

  • Na terasu.
  • Okolo bazéna alebo pod bazén.
  • Na balkón.
  • Na záhradu.
  • Pod detské ihrisko.
  • Dekoratívne účely (reklamné náklady, obchodné domy, veľtrhy).
  • Záhradky reštaurácií.
  • Podklad do klietky pre zvieratko, a mnohé ďalšie...





Vydrží umelý trávny koberec celú sezónu vonku?
Jasná vec, na to bol stvorený. Umelým trávam nevadí teplo, mráz, voda, vlhko, sneh, slnko, jednoducho sú veľmi odolné proti všetkým poveternostným vplyvom. Dajte si len pozor na tvorbu zmrznutých kaluží trávnika, pretože rozťahujúci sa ľad by mohol trávu poškodiť. Tomu zamedzíte vyrovnaním povrchu pred položením trávy.

Môžem si objednať ľubovoľný rozmer trávy na mieru?
Skrátene áno môžete. Trávy sa väčšinou vyrábajú v 2 a 4 metrovej úlohe. Dĺžka trávy je ľubovoľná a pokiaľ si budete priať šírku role zúžiť, tak to pre Vás radi urobíme bez poplatku a zvyšok Vám zadarmo môžeme pribaliť. Pri každej tráve si môžete zadať ľubovoľný rozmer a ihneď sa zobrazí zodpovedajúca cena.

Tvoria sa na trávniku kaluže?
Ako je spomenuté vyššie, štandardne nie, pretože voda trávou pretečie. Dôležité ale je, pred položením trávy vyrovnať terén, najmä pokiaľ chcete trávu položiť na pevný povrch. Pokiaľ to neurobíte a voda pod trávnym kobercom nebude mať kam odtiecť, najmä v zime hrozí riziko zamŕzania vznikajúcich kaluží, ktoré by mohli trávu poškodiť.

Vyšisuje trávny koberec?
Väčšina trávnych kobercov má UV filter, ktorý zamedzuje vyšisovaniu. Pozor ale u tých najlacnejších tráv, tam UV filter nemusí byť štandardom.

Nezľahne po čase vlákno umelej trávy?
U tráv s nízkym vlasom alebo vpichovaných zľahnutí nehrozí. Pri trávach s vyšším vlasom záleží na hustote trávy a na záťaži. Všeobecne platí, že čím lepšia tráva, tým má vyššiu hustotu vlasu, ktorá spôsobí to, že vlas zostane narovnaný. Aby Vám vlas nezľahol odporúčame do trávy nasypať vrstvu kremičitého piesku a rovnomerne ju rozprestrieť. Táto vrstva vyplní prázdne miesta medzi vláknami a vlas tak nebude mať takú tendenciu si ľahať.

Ako sa umelý trávnik čistí?
Ľahko. Na veľkých plochách je umelá tráva samočistiaca, nemusíte sa o ňu nijako zvlášť starať. Pokiaľ však budete chcieť, môžete použiť vysávač, vysokotlakový čistič, hrable, hadicu s vodou, fén na lístie alebo akýkoľvek iný nástroj, záleží na Vašej fantázii.

Čo sú to nopy na rubovej strane umelých trávnych kobercov a na čo slúžia?
Nopy sa objavujú predovšetkým u lacnejších trávnych kobercov. Ide o malé "nožičky" na rubovej strane koberca, ktoré majú za úlohu zdvihnúť trávu zo zeme, aby pod ňou mohla odtekať voda. Efekt je viditeľný najmä pokiaľ je trávnik položený na pevnom povrchu (betón, drevo a pod.). Lepšie trávne koberce obvykle nopy nemajú, ale rovnakú funkciu plné perforovaná rubová strana, cez ktorú je pretkaný vlas, ktorý tiež trávu nadvihuje od zeme.

Aké sú rozdiely medzi jednotlivými trávnymi kobercami?
Syntetické trávy by som rozdelil do dvoch kategórií. Prvá obsahuje lacnejšie typy, ktorých cieľom nie je vyzerať realisticky, ale poskytnúť za výhodnú cenu odolný vonkajší koberec, ktorý je možné ľahko čistiť. Druhá kategória obsahuje trávne koberce, ktoré sa snažia poskytnúť maximálny estetický zážitok a vizuálne sa čo najviac priblížiť skutočnej tráve, byť čo najviac realistické. Odolnosť tráv z druhej skupiny je obvykle veľmi podobná, avšak jednotlivé rady sa líšia gramážou, hustotou a dĺžkou vlasu. Čím dlhší a hustejší vlas, tým je tráva komfortnejšia (najmä pri chôdzi na boso), tým je tiež vyššia gramáž as tým súvisí aj vyššia cena.

Ako sa umelá tráva inštaluje? Zvládnem to svojpomocne?
Zvládol som to ja u nás na predajni, takže to určite zvládnete tiež. Pri inštalácii na pevný povrch si vystačíte s odlamovacím nožom a obojstrannou lepiacou páskou . Trávu rozrolujete, pozdĺž stien odrežete a podlepíte páskou. Pokiaľ sa chystáte trávu položiť na mäkký povrch ako je piesok, hlina a pod., najprv je dôležité vyrovnať terén. Potom naň nasypte piesok alebo štrk, položte paropriepustnú geotextíliu a na nej položte trávnik. Na prichytenie trávy k zemi sa používajú jednoduché kovové kolíky, ktoré zoženiete v každom hobbymarkete. V prípade inštalácie viacerých kusov trávy vedľa seba dajte pozor, aby ste každý kus inštalovali rovnakým smerom. Pokiaľ jeden kus otočíte o 90 alebo 180 stupňov, opticky môže vyzerať, že má inú farbu. Viac informácií nájdete v článku Ako položiť umelú trávu. Ak budete potrebovať poradiť, nebojte sa a napíšte alebo zavolajte.

Prečo existujú rôzne výšky vlasu?
Výška vlasu nám určuje mäkkosť trávy. Všeobecne platí, že čím vyššia je vlas, tak tým je tráva mäkšia a príjemnejšia na došľap a tiež tým vyzerá realistickejšie. Trávy s nízkym alebo vpichovaným vlasom sú na druhú stranu jednoduchšie na údržbu a lacnejšie.

Existuje riziko odrenín alebo popálenín napr. u detí pri kontakte s trávou?
Tráva sa v týchto ohľadoch chová veľmi podobne ako napr. koberec - tzn. napr. pri páde dieťaťa alebo pošmyknutí tu teoreticky môže dôjsť k odreninám, ale riziko tu nie je väčšie ako pri podobných povrchoch. Záleží tu aj na tom, akú trávu si vyberiete – pokiaľ chcete minimalizovať toto riziko, tak odporúčame zakúpenie mäkšej trávy s vyšším vlasom a vyššou hustotou.

Môže na umelom trávniku parkovať automobil?
Áno. Tráva je dostatočne odolná. Neodporúčame to len v prípade tých najlacnejších typov, ako je Sporting, Wembley, Tosca a pod.

Aká je životnosť umelej trávy a aká je záruka?
Životnosť umelej trávy závisí od typu, ktorý si vyberiete a tiež od záťaže pri používaní. Pri dobrom zaobchádzaní ajnajlacnejšietráva môže vydržať niekoľko rokov v dobrom stave a kvalitnejšie trávy vydržia aj desaťročia. Pri najlacnejšej tráve je hlavné riziko farba, ktorá môže najmä pri nasvietení slnkom zosvetliť. U všetkých ostatných tráv, najmä u tých drahších k tomuto problému nedochádza z dôvodu zosilnenej farebnej stálosti. Na všetky trávy Vám zadarmo poskytujeme predĺženú záruku na 3 roky. Je umelý trávnik vhodný ako podložka pod bazén? No jasne, najčastejšie sa používa trávny koberec Sporting , ktorý na tieto účely ponúkame aj v kruhovom prevedení .

Môže krtko poškodiť alebo zničiť trávny koberec?
Nie, vzhľadom na to, že sa jedná o syntetický materiál s utvrdenou podkladovou vrstvou, tak sa týmto materiálom krtko neprehryzie. Navyše umelá tráva nie je nič, čo by krtkovi chutilo.

Čo sa stane, keď na trávu upustím cigaretu?
Fajčenie na tráve nie je doporučené, napriek tomu ak Vám náhodou spadne ohorok, nehrozí to, že by od neho tráva chytila. Jediné, čo sa môže stať je mierne poškodenie vlákien okolo zdroja tepla.


Ako správne vybrať umelú trávu - video návod:




Ako položiť umelú trávu?

Najčastejšie otázky, ak ste majiteľom domáceho maznáčika



Jaké umelej trávy nájdete v našom sortimente?

Pozrite sa na ponuku všetkých trávnych kobercov

Súvisiace články z kategorie Umělé trávy

Ako sa starať o umelú trávu?

Ako sa starať o umelú trávu?

Trávne koberce sú tak nenáročné a zároveň tak pohodlné, že sa okamžite stanú vašimi favoritmi. Prečítajte si, ako sa o umelú trávu starať.
Čítať viac
INŠPIRUJTE SA: Pozrite sa na využitie umelej trávy

INŠPIRUJTE SA: Pozrite sa na využitie umelej trávy

Kde všade je možné použiť trávny koberec? Vďaka jednoduchej údržbe ponúka neobmedzené možnosti. Pozrite sa na ukážky inštalácie umelej trávy.
Čítať viac
NÁVOD: Ako položiť umelý trávnik?

Ako položiť umelý trávnik?

Máme tu rady, ako celú akciu s trávnym kobercom zvládnuť s vlastnou pomocou. Stačia šikovné ruky, trocha odvahy a predzáhradka alebo placiek za domom sa budú zelenať v cuku letu.
Čítať viac