🍀 Komu sa nelení, tomu sa zelení. Na všetky UMELÉ TRÁVY využite zľavu 15 % s kódom TRAVA15

Ako položiť umelý trávnik?






Trávny koberec už dávno nemusí vyzerať ako z umelej hmoty, výber je široký, a je len otázkou, ktorý vám padne do oka.

Máme tu rady, ako celú akciu s trávnym kobercom zvládnuť s vlastnou pomocou. Stačia šikovné ruky, trocha odvahy a predzáhradka alebo placiek za domom sa budú zelenať v cuku letu.

Pár rád ešte, než začnete

Ako sa hovorí "dvakrát meraj, raz rež", preto siahnite po metre a všetko si starostlivo rozvrhnite. Máte strach, že vám niekde bude kus nového trávnika prečnievať? Vždy je lepšie, keď niečo zostane, ako keď chýba. Najlepší spôsob, ako si byť istý vymeranou plochou je urobiť si náčrt, tak aspoň zistíte presný tvar pozemku a premyslíte, ako sa dá ladne s trávnym kobercom pred váš dom pristáť. V prípade, že na pozemok potrebujete umiestniť trávny koberec skladajúci sa z viacerých kusov, musíte všetky kusy položiť v rovnakom smere . Na toto je dôležité myslieť už pri objednaní, aby ste si nechali narezať kusy z rolky, tak aby vlas smeroval rovnakým smerom. Myslite aj na počasie, to vám môže plány trochu skomplikovať - nemalo by byť menej ako 10° C a trávu nikdy neklaďte za dažďa .

Pokládka trávy na mäkký povrch

Pokiaľ pokladáte na mäkký povrch teda napr. hlinu alebo zeminu, je potrebné povrch čo najlepšie vyhladiť a urovnať (je vhodné použiť napr. štrk a piesok). Pokiaľ má tráva možnosť s nopmi alebo bez nopov, tak môžete zvoliť tú bez nopov, pretože voda trávou pretečie a vsiakne sa do zeme. Po vyhladení a udusaní povrchu ešte než položíte trávu, tak pod ňou natiahnite pod celým povrchom geotextíliu a rovnomerne ju napnite. Geotextíliu je možné ukotviť kolíkmi alebo skobami. Na napnutú geotextíliu položte umelú trávu a dobre ju zaťažte, aby priľnula k povrchu pod ňou. Trávu sa snažte mať čo najviac napnutú a na ukotvenie trávy opäť použite kolíky, ktoré je nutné dať do všetkých rohov av prípade väčšej plochy sa odporúča umiestňovať kolík po každých 50 cm. Kolík zatlčte čo najviac do zeme, aby nevyčnievali a niekto o ne nezakopol.

Pokládka trávy na tvrdý povrch

Tvrdým povrchom je myslené napr. dlažba, betón, asfalt a pod. Pokiaľ kupujete základnejšiu trávu, ktorá sa delí podľa podkladu na "s nopy" alebo "bez nopov", tak určite zvoľte tú s nopmi. Nopy totiž udržia trávu vo vzduchu tak, aby vznikol priestor medzi samotnou trávou a podkladom a mohla tak pretiecť voda, ktorá sa potom nebude držať v tráve. V prípade tráv vyšších kvalít je podklad trávy univerzálny (len jeden typ) a nie je treba nopy vôbec riešiť.

Pred samotnou pokládkou nezabudnite plochu dôkladne vyčistiť od všetkých nečistôt. Tráva bude mať najväčšiu výdrž na povrchu, ktorý je čo najviac rovný a bez hrbolčekov. Najprv trávu podlepte špeciálnou páskou na spájanie tráv (je prispôsobená aj na von). Ekonomický variant, ak pokladáte v interiéri, je použiť klasickú obojstrannú pásku pozor táto páska nie je v žiadnom prípade určená na vonkajšie použitie a nemá taký efekt ako špeciálna páska pretrávy. Trávu podlepte páskou po celom jej obvode, odporúčame podlepiť aj spojovacími pruhmi medzi okrajmi vo vzdialenosti cca 1 meter od seba, aby tráva naozaj dobre držala.

Pokiaľ spájate viac kusov trávy, myslite na to, aby vlas trávy smeroval rovnakým smerom. V mieste, kde sa kusy trávy budú spájať, odporúčame podlepiť páskou na každej strane v šírke cca 10 cm. Celkovo by teda pruh mal mať 20 cm, minimálne však 15 cm. Na túto obojstrannú pásku položte tesne vedľa seba 2 kusy trávy a po položení zaťažte, aby tráva dobre priľnula. Pri trávach s dlhším vlasom by mal vlas prekryť spoj tak, že nebude vôbec vidieť.

Pre najpevnejšie zafixovanie trávy je možné použiť namiesto pásky aj dvojzložkové lepidlo. Tu však musíme upozorniť, že po nalepení bude tráva držať ako pribitá, čo je výborné dovtedy, kým ju budete potrebovať strhnúť. Tým, ako je lepidlo účinné, môže byť zložitejšia likvidácia, ktorá v extrémnych prípadoch môže poškodiť aj podklad pod trávou. Pokiaľ uvažujete umiestniť trávu dlhodobo, tak nalepenie môže byť to pravé riešenie.

Anglický trávnik

Výrezy a zužovanie trávy

Aby vás trávnik do budúcnosti netrápil a nerobil vrásky, nechajte mu chvíľu čas sa aklimatizovať. Pokojne ho cez noc natiahnite na miesto určenia a dajte mu priestor zvyknúť si na miestne podmienky. Buďte počas inštalácie opatrní a dbajte na to, aby sa koberec zbytočne neprehýbal a nelámal, nemá to rád. Na orezávanie do finálneho tvaru sa môžete pustiť hneď, ale pokojne aj v úplnom závere procesu pokládky. Ako sme písali na začiatku – vždy je lepšie vziať skôr viac trávy, než menej. Výrezy v tráve (napr. podľa steny alebo výčnelkov) odporúčame robiť vždy priamo na mieste podľa konkrétnych objektov. Na zrezanie akejkoľvek trávy Vám postačí klasický kobercový nôž. Rezanie väčších plôch trávy vykonávajte obrátením trávy podkladom nahor a nožom režte zhora do podkladu.


Tak, a to je všetko. Položiť umelú trávu by pre každého šikovného majstra malo byť ľahké. Tým, ktorí s tým skúsenosti nemajú dúfame, že tento návod aspoň poskytol predstavu, čo a ako. Pokiaľ k téme máte akékoľvek otázky, pýtajte sa nás na pokladky@mojkoberec.sk, kde Vám radi odpovieme.

Pokiaľ aj napriek tomu budete chcieť s pokládkou pomôcť, môžete si ihneď spočítať odhadovanú cenu v našom konfigurátore pokládok.

Zobraziť kompletnú ponuku umelých tráv

Súvisiace články z kategorie Umělé trávy

Ako sa starať o umelú trávu?

Ako sa starať o umelú trávu?

Trávne koberce sú tak nenáročné a zároveň tak pohodlné, že sa okamžite stanú vašimi favoritmi. Prečítajte si, ako sa o umelú trávu starať.
Čítať viac
INŠPIRUJTE SA: Pozrite sa na využitie umelej trávy

INŠPIRUJTE SA: Pozrite sa na využitie umelej trávy

Kde všade je možné použiť trávny koberec? Vďaka jednoduchej údržbe ponúka neobmedzené možnosti. Pozrite sa na ukážky inštalácie umelej trávy.
Čítať viac
Umelá tráva: často kladené otázky

Umelá tráva: často kladené otázky

Nemáte skúsenosti s umelou trávou a máte množstvo otázok? Poznáme odpovede. Prečítajte si náš článok.
Čítať viac