🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Aký je rozdiel medzi PVC, laminátovou a vinylovou podlahou?


PVC a vinyl je vo svojej podstate to isté, teda aspoň, čo sa týka materiálu, nazývaného polyvinylchlorid.

Vinylové podlahy sú v dnešnej dobe pomerne rozšíreným trendom. Rozlišujeme dva druhy podľa pokládky, ktoré sú odlišné nielen spôsobom položenia, svojou hrúbkou, ale aj designom. Konkrétne sa jedná o zámkovú , kedy je podlaha položená bez lepenia a jej položením vznikajú dilatačné škáry. Druhým typom je lepená vinylová podlaha , ktorú je nutné precízne prilepiť k úplne rovnému, vystierkovanému povrchu.

Vinylové podlahy sú mäkké a teplé . Chodenie po nich je vo všetkých smeroch pôžitkom. Vďaka akustickým vlastnostiam dokážu tlmiť nežiaduci hluk spôsobený podpätkami alebo labkami.

Laminátové podlahy majú tendenciu byť kvôli tvrdému povrchu a nízkej hmotnosti hlučnejšie . Môžu byť pod nohami pocitovo trochu duté. Výhodou môže byť nižšia cena, naopak nevýhodou je tu nižšia odolnosť proti tekutinám. Napríklad pri psích miskách tak často môže najmä lacnejšia laminátová podlaha napučať.

S PVC podlahami má veľa ľudí spojené skôr negatívne názory, kvôli minulosti. Dnešný spôsob pokládky je ale oveľa pokročilejší, to sa týka aj používaných lepidiel, ktoré sú v dnešnej dobe oveľa kvalitnejšie. Okrem pokročilejších technológií môžete hľadať pri PVC benefity aj v jeho vlastnostiach. Výhodou môže byť napríklad mäkkosť a väčší pocit tepla oproti vinylu. PVC sa podobne ako koberce predáva v roliach .

Síce to nemáme v nadpise, ale radi by sme tu zmienili ešte lino, resp. linoleum či marmoleum.Väčšina ľudí termín PVC zamieňa s termínom lino. Avšak to nie je to isté. Linoleum je prírodný materiál , väčšinou býva tenší, ale zároveň odolnejší, než PVC. Výhodou PVC je podstatne nižšia cena ako u lina .




linoleum, pvc

Teraz, keď poznáte rozdiely, pozrite si ponuku:



PVC podlahy Vinylové podlahy

Súvisiace články z kategorie Vinylové a PVC podlahy

Ako vybrať laminátovú podlahu

Jak vybrat laminátovou podlahu

Ako vybrať plávajúcu podlahu, aby sedela vášmu interiéru aj štýlu života? Stačí si odpovedať na pár jednoduchých otázok, a budete mať doma lamino presne podľa vášho gusta.
Čítať viac
Laminátové podlahy vs. vinylové podlahy: bitka podlažných titánov

Laminátové podlahy vs. vinylové podlahy: bitka podlažných titánov

Tie nekonečné rozhovory o tom, akú zvoliť. Ale nestrachujte sa, milí čitatelia, dnes sa ponoríme do vôd nekonečného mora podlahových možností vysvetlíme si rozdiely medzi laminátovými a vinylovými podlahami.
Čítať viac
NÁVOD: Ako na vyrovnanie podlahy pri pokládke?

Ako na vyrovnanie podlahy alebo zarovnajte si to!

Rozhodnuté. Budete pokladať novú podlahu alebo koberec a neviete, kde presne začať? Poradíme vám.
Čítať viac