🍀 Komu sa nelení, tomu sa zelení. Na všetky UMELÉ TRÁVY využite zľavu 15 % s kódom TRAVA15

Ako vybrať vinylovú podlahu?

Či už si to uvedomujeme alebo nie, podlaha je jedným z najdôležitejších prvkov každého priestoru. Pokiaľ sa práve rozhodujete, akú zvoliť podlahovú krytinu do interiéru či kancelárie, určite posudzujete vzhľad, a hlavne vlastnosti materiálov. Vinyl je jedným z typov podláh, o ktorých sa v poslednom čase veľmi hovorí.

Ako teda vybrať vinylovú podlahu?

Okrem spomínaného vzhľadu sa budete rozhodovať podľa parametrov jednotlivých druhov vinylových podláh:

  • Typ vinylovej podlahy - kľuková alebo lepená. Lepená býva výrazne lacnejšia, ale je potrebné ju pokladať na perfektne vyrovnaný vystierkovaný podklad. Lepí so špeciálnym lepidlom priamo naň. Kľuková sa pokladá ako plávajúca podlaha. Jednotlivé lamely sa spájajú pomocou integrovaných zámkov. Pokládka kľukovej podlahy je oveľa jednoduchšia. Väčšina typov kľukových podláh má integrovanú podložku. Pokiaľ ju nemá, je potrebné podložku pod vinyl ešte položiť.

  • Nášľapná vrstva (a záťažová trieda) – nášľapná vrstva je primárnym ukazovateľom odolnosti a kvality vinylovej podlahy. Čím vyššie číslo, tým je podlaha odolnejšia a kvalitnejšia. Škála sa pohybuje zhruba od 0,2 o 0,7.

    S hodnotou nášľapnej vrstvy tiež korešponduje záťažová trieda, ktorú označuje dvojica čísel, z ktorých to prvé zodpovedá konkrétnemu priestoru, kde bude podlaha umiestnená. Číslo 2 je pre bytové priestory, číslo 3 pre priestory komerčné a číslo 4 naznačuje, že krytina je určená pre priemyselné objekty. Druhé číslo určuje odolnosť voči záťaži. Napr. podlaha s označením 21, bude vhodná napr. do spálne, teda miestnosti, ktorá nepodlieha veľkej záťaži. Čím vyššia číslo, tým odolnejšia krytina. Existujú tieto triedy: 21, 22, 23, 31, 32, 33, 41, 42, 43, 44.

  • Materiál základovej dosky - materiálov, ktoré fungujú ako nosná vrstva je veľké množstvo. Všeobecne sa dá povedať, že ťažšie materiály sú odolnejšie. Aktuálne sa javia ako najvhodnejšie vinylové podlahy s rigidným jadrom , pri ktorom oceníte hlavne lepšiu tvarovú stálosť pod vplyvom teplotných zmien a pevnejšie zámky.

  • Hrúbka podlahy – platí pravidlo, že s nižšou hrúbkou výrazne klesá aj kvalita. Podlahy s nižšou hrúbkou nemávajú také pevné zámkové spoje a tiež sa viac prejavia nerovnosti podkladu. Ďalším podstatným kritériom je aj hrúbka nášľapnej vrstvy. Opäť platí, že čím väčšia hrúbka nášľapnej vrstvy, tým je podlaha odolnejšia.

  • Štruktúra povrchu je ďalším dôležitým parametrom – povrch by nemal byť úplne hladký a ani nie veľmi hrubý. Pokiaľ si potrpíte na kvalitu, vyžadujte podlahy s registrovaným embossom – povrch s touto technológiou je napr. nerozoznateľný od povrchu skutočného dreva.

  • Vhodnosť pre vykurovanú podlahu – pokiaľ máte podlahové vykurovanie, je nutné zvoliť podlahu, ktorá je na to určená .


Aké vinylové podlahy u nás nájdete?

Pozrite sa na ponuku vinylových podláh

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Sprievodca kusovými kobercami. Ako vybrať ten pravý?

Sprievodca kusovými kobercami. Ako vybrať ten pravý?

Koberec má v interiéri svoju veľkú úlohu: dokáže vhodne doplniť vybavenie miestnosti, stane sa nosným dekoratívnym prvkom, vymedzí priestor na zábavu a vnesie do priestoru rovnováhu.
Čítať viac
Ako ušetriť až niekoľko tisíc ročne za kúrenie kúpi koberce?

Ušetrite až niekoľko tisíc ročne za kúrenie. Kúpte si koberec

Vedeli ste, že môžete ušetriť až niekoľko tisíc ročne za náklady na kúrenie kúpou vhodného koberca?
Čítať viac
Ktoré podlahové krytiny sú vhodné pre alergikov?

Ktoré podlahové krytiny sú vhodné pre alergikov?

Pre alergikov je prostredie domova kľúčovým faktorom pre zdravie a pohodu. Výber správnej podlahy môže mať vplyv na kvalitu vzduchu v miestnosti a na množstvo alergických reakcií. Prečítajte si náš článok.
Čítať viac