🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Ako v interiéri úspešne vytvoriť vintage štýl?

Článok pre vás napísal náš dizajnér

Pavla Tvrdíková
Profesionálna bytová dizajnérka
Poznáte z TV Prima
Viac o Pavle

Máte radi moderný štýl s využitím prvkov, ktoré už niečo pamätajú?

Pokiaľ ide o vytvorenie štýlu „vintage“ v interiéri, existuje mnoho rôznych trendov, ktoré môžete využiť či už z obdobia 50., 60. alebo 70. rokov. Tie skombinujte so súčasnými modernými trendmi a vytvorte tak domov, ktorý bude mať neobvyklú štýlovú koncepciu a splní zároveň aj praktické požiadavky.

Vintage koberec Asmar 104014

5 krokov, ako taký interiér vyladiť

1. Výber materiálov je hlavným kritériom úspechu

Ak chcete dosiahnuť vintage vzhľad, zvoľte vhodné materiály, ako je opotrebované drevo, ratan, pieskovec alebo tehla . Na doplnky sú veľmi vhodné materiály ako je tmavý kov, mosadz alebo meď, ktoré časom získajú patinu vhodnú pre tento štýl. Jednoduchým spôsobom, ako premeniť interiér je zvoliť veľký koberec vo vintage štýle, teda taký, ktorý vyzerá „ošúchane“ či vydrene, patina na kobercoch je jedným z aktuálnych trendov.

Venujte tiež pozornosť detailom, minimalistické chrómové kovanie vymeňte za mosadzné pánty, či bronzové kľučky, je to veľmi jednoduchý spôsob, ako tento vzhľad docieliť, bez veľkých investícií.

2. Výber farebnej palety

Jemné pastelové farby vámpomôžuvytvoriť retro interiér pripomínajúci 50. a 60. roky. Zatiaľ čo vrstvenie zemitých teplých tónov, ako je oranžová a hnedá farba, vytvorí nostalgickú atmosféru 70. rokov. Oranžová, koralová prechádzajúca až do tmavo ružových či fialových odtieňov je tohtoročný interiérový hit!

Ak chcete svoj interiér pojať nadčasovo , zostaňte pri neutrálnej šedej, hnedej a béžovej. V opačnom prípade, ak ste dostatočne odvážni a túžite po výraznom vintage štýle, nebojte sa kombinovať tmavšie farby, čierny kov a výraznú tapetu na jednu stenu alebo koberec vo výraznej farebnej kombinácii.

Farebná škála pri kobercoch Vintage

3. Využite výrazné vzory a textúry

Vintage interiéry by mali zahŕňať dekoratívne prvky a výrazné textúry textílií. Materiály ako zamat, tvíd, menčester, koža alebo ratan pomáhajú vytvoriť ten pravý vintage vzhľad.

Vyberte si tiež originálne dekoračné predmety , vyrazte do antiku či starožitníctva, alebo naopak do výstredných obchodov. Myslite na izbové rastliny, kontrastné farby, čierno-bielu šachovnicovú podlahu... to, čo bolo kedysi gýčom, je teraz opäť cool! Či už máte v hlave predstavu o romantickom, alebo nápadnom priestore, nebojte sa experimentovať a bavte sa zariaďovaním svojho individuálneho priestoru.

Koberec v štýle Vintage Abstract Lozenge Multi

4. Vyberte správny nábytok

Možno máte šťastie a zdedili ste zaujímavé kúsky nábytku po starých rodičoch. Ak nie, navštívte bazáre a hľadajte starožitné alebo moderné kusy nábytku z polovice storočia , tie vnesú do vášho interiéru retro atmosféru. Na internete nájdete množstvo návodov, ako opraviť starší nábytok, skúste si opraviť vlastný kúsok, brúsením alebo naopak natretím na požadovaný odtieň získate svoj vlastný originál, na ktorý budete navyše pyšní.

Čalúnenie staršieho nábytku je tiež skvelou možnosťou, ako dať nábytku nový smer , stoličky zvládnete sami, pre väčšie kúsky ako je kreslo alebo sofa, nájdite zručného čalúnika. Látok je na trhu nepreberné množstvo, navyše si tak môžete zladiť všetky textílie v priestore do úplnej dokonalosti.

Koberec v štýle Vintage

5. Dekorácie a textílie sú dôležitým prvkom tohto štýlu

Použite dekorácie , ktoré sa bežne používali v domácnostiach v polovici storočia, napr. gramofóny, bandasky na mlieko, analógové hodiny, starožitné kuchynské riady, ako sú stojany na torty, alebo na pečivo, všetko vnesie ten správny nostalgický tón.

Nezabudnite tiež na umelecké diela inšpirované romantickým či retro štýlom, skvelou možnosťou sú aj vintage nápisy alebo sochy, všetko vhodne ozdobia steny a police.

Veľkú mieru pozornosti venujte aj závesom, kobercom, vankúšom a polstrovaniu . Môžete voliť neutrálny odtieň pohovky a doplniť ju farebným orientálnym kobercom, alebo naopakpoužiť koberec v jednoduchšom vzore a doplniť ho výraznou sedacou súpravou.

Nezameniteľný Vintage štýl


Pozrite sa na koberce vo vintage štýle

Súvisiace články z kategorie Interiérové ​​štýly

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Je cool, funky a trochu bizarné, ale zároveň šik, vycibrený a individualistický. Prečítajte si článok o funky štýle.
Čítať viac
Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl odráža stáročnú tradíciu francúzskych vidieckych domov a nenapodobiteľnú krásu Azúrového pobrežia. Ako tento štýl dosiahnuť v interiéri?
Čítať viac
Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Eklektický interiérový dizajn sa vyznačuje rozmanitou, avšak starostlivo premyslenou zmesou estetických a funkčných prvkov. Prečítajte si viac.
Čítať viac