🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Ako si zariadiť bývanie v pohodlnom vidieckom štýle?

Článok pre vás napísal náš dizajnér

Pavla Tvrdíková
Profesionálna bytová dizajnérka
Poznáte z TV Prima
Viac o Pavle


Jednou z najútulnejších možností, ako zariadiť bývanie, je zvoliť vidiecky štýl. Odkazuje na tradície krajiny a rodinné zvyky. Ide o jeden z najobľúbenejších interiérových štýlov pre svoju nadčasovosť, harmóniu a domácku atmosféru. Ako taký interiér zariadiť, aby všetko ladilo?

Farebnosť

Vidieckemu štýlu pristanú prírodné farby, odkazujúce na materiály ako je prírodné drevo, kameň alebo tehly doplnené o jemné pastelové odtiene ako sú vanilková, béžová, zelenkavá, modrá ale môžete ladiť aj do červených odtieňov. Farebná paleta by mala byť čistá a harmonická, aby domov pôsobil upokojujúcim dojmom.

Materiály

Inšpiráciu hľadajte v starých chalupách , vo francúzskom Provence, ale tiež napríklad na farme. Je mnoho spôsobov, ako docieliť naozaj štýlový interiér. Vidiek však predstavuje najmä prírodu a tradície. Staré drevené dosky či trámy, keramika s otluky, smaltovaný riad, prútené koše, ľanové látky či tradičné vzory ako sú prúžky, kocka či modrotlač. Pokiaľ práve nemáte šťastie na poklady z pôdy po babičke, vydajte sa na blší trh a hľadajte dekorácie ako sú staré váhy, liatinové riady alebo starší nábytok, ktorý sa dá ľahko renovovať či patinovať.

Nábytok

Drevo hrá pri nábytku hlavnú rolu, nebojte sa kombinovať viac druhov nábytkov i farieb . Otvorená vitrína alebo veľká knižnica budú to pravé. Do hlavných priestorov umiestnite pohodlný ušiak, alebo sedačku s oblými opierkami a tradičný poctivý nábytok. Viditeľná opotrebovanosť je tu viac ako vítaná, ale ak preferujete moderný vidiecky štýl, stačí keď bude patina jemná, farby svetlé a priestoru bude veliť jeden výrazný solitér, napr. veľká maľovaná truhla.

Neskĺznite k preplácanosti, stanovte si svoj štýl a všetko zlaďte farebne.

Doplnky

Stavte na tradičné dekorácie, ako sú maľovaná keramika alebo porcelán. Ručná práca by sa mala odraziť na väčšine doplnkov , podporte lokálnych výrobcov a umelcov, vystavte prútené koše, vence a sušené kvety. Rámčeky s rodinnými fotkami, ale aj napr. vyšívané obrazy vytvoria príjemnú atmosféru. Textil v tomto štýle hrá veľkú rolu, či už vyberiete jednofarebný ľan, výšivky, alebo jemné vzory ako sú kvietky, prúžky či bodka. Vzory vyniknú na závesoch, obrusoch, ale aj vankúšoch alebo kusových kobercoch. Nebojte sa kombinovať vzorované látky s jednofarebnými. Navštívte antik alebo obchodík so starožitnosťami a kúpte pár kúskov, ktoré vystavíte na policiach či vo vitríne.

Textílie a koberce

Textilné dekorácie môžu byť pri tomto štýle ozdobnejšie. Nebojte sa výšiviek, volánov alebo strapcov a strapcov. Čipky a madeira budú pôsobiť veľmi nežne a môžu sa objaviť na prestieraní alebo na zatienení okien. Pletené plédy, deky alebo patchwork prikrývky môžu doplniť vankúše rôznych tvarov.

Koberce môžu mať tradičné vzory, kvety, prúžky ale aj orientálne vzory sú pre tento štýl vhodné. Pokiaľ preferujete jednoduchosť, siahnite po vlnených kobercoch, či ručne vyrábaných kúskoch, ktoré vydržia po generácie.

Útulnosť a harmónia je vždy na prvom mieste. Voľte koberce príjemné na omak, alebo tie vyrobené z vlny či juty. Praktické môžu byť aj vonkajšie koberce, ktoré pri tomto štýle využijete na zastrešenej terase či v chodbe. Ich údržba je veľmi jednoduchá, vydrží priamy dážď, ale aj silné slnečné lúče, sú farebne stále a nenasiaknu vodu. Spracovanie týchto kobercov je tak kvalitné, že je často možné použiť ich z oboch strán.

Pozrite sa na vlnené koberce v našom sortimente



Pozrite sa na vlnené koberce

Súvisiace články z kategorie Interiérové ​​štýly

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Je cool, funky a trochu bizarné, ale zároveň šik, vycibrený a individualistický. Prečítajte si článok o funky štýle.
Čítať viac
Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl odráža stáročnú tradíciu francúzskych vidieckych domov a nenapodobiteľnú krásu Azúrového pobrežia. Ako tento štýl dosiahnuť v interiéri?
Čítať viac
Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Eklektický interiérový dizajn sa vyznačuje rozmanitou, avšak starostlivo premyslenou zmesou estetických a funkčných prvkov. Prečítajte si viac.
Čítať viac