🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Škandinávsky štýl: Ako si zariadiť „nordic“ interiér?

Článok pre vás napísal náš dizajnér

Pavla Tvrdíková
Profesionálna bytová dizajnérka
Poznáte z TV Prima
Viac o Pavle


Tiež ste podľahli kúzlu škandinávskeho bývania a radi by ste si domov zariadili v tomto populárnom štýle? Severské interiéry neznamenajú chladné ani strohé zariadenie, naopak využívajú prírodné materiály, farebnú jednoduchosť a harmóniu tvarov bez zbytočných príkras.

Aké sú kľúčové body k úspešnému „nordic štýlu“?

Farebnosť

V škandinávskom interiéri dominujú svetlé odtiene, využite teda farby ako sú biela, béžová a svetlo šedá. V severských krajinách je po väčšinu roka svetla málo, preto mávajú veľké okná bez záclon a maximálne využívajú denné svetlo. Svetlé tóny proteplují prírodné materiály, ako je drevo a kontrastom k nim je kov a sklo. Textílie bývajú tiež prírodné, vlna, ľan a pleteniny. Farebnosť je teda neutrálna, ale nemusí nutne znamenať absenciu akejkoľvek zaujímavej farby, použite zelenú alebo olivovú, či modrošedú a nešliapnete vedľa. Tmavosivá či čierna sa používajú len ako kontrast k svetlým tónom.



Materiály

V súlade s prírodou - tak by sa dalo v kocke zhrnúť, ako vyberať materiály pre tento jednoduchý štýl. Typické sú drevené dosky na podlahe, alebo ako obloženie stropov či stien. Drevo, kov a sklo sú ideálnymi materiálmi pre nábytok, ktorý je veľmi jednoduchý, funkčný. Priestory bývajú otvorené, bez zbytočných priečok. Vlnu využívajú na koberce, plédy ajvankúše. Kožušiny sa ako funkčná dekorácia často dedia z generácie na generáciu. Doplnky môžu byť opäť z kovu, napr. jednoduché svietniky či misy, sklenené minimalistické vázy a jednoduché foto rámčeky, či obrazy reflektujúce prírodné krásy. Zrkadlá sú častým prvkom, pretože prinesú do priestoru viac svetla. Dizajnové svietidlá sú umiestnené v celom priestore, a to ako stropné, tak aj stolné alebo stojacie, funkčné aj pocitové. Často sa využívajú obnažené dizajnové žiarovky, ktoré môžu byť stmievateľné a tým aj viac využiteľné v rôznom dennom čase.

Nábytok

Jednoduchosť a čistota je pre nábytok v severskom štýle nevyhnutná. Žiadne výrazné vzory či zdobenie. Nábytok je často biely či drevený, striedajú sa otvorené knižnice a skrinky s jednoduchými dvierkami bez úchytiek. Dbá sa na dostatok úložného priestoru, všetko je zrovnané a na svojom mieste. Sedací nábytok býva pohodlný, tvarovo jednoduchý a precízne spracovaný. Sedačka nikdy nezapĺňa celý priestor, zato je doplnená o mäkké vankúše a koberec. Kreslá bývajú vzdušné v jednoduchých líniách doplnené o drevené nohy, s minimalistickým čalúnením.



Doplnky

Aj napriek tomu, že sa jedná o veľmi minimalistický štýl, nebojte sa siahnuť po vhodných dekoráciách, ktoré interiér doladia do dokonalosti. Nemusí ich byť veľa, zato by mali vhodne doplniť zvolené vybavenie. Svietniky s vonnými sviečkami jednoduchých tvarov v severských krajinách milujú. Jednoduché obrazy v minimalistických rámoch dopĺňajú už spomínané zrkadlá, ktoré bývajú aj väčších rozmerov, prípadne je ich použitých viac na jednej stene. Svetlá voľte jednoduché, štýlové či industriálne. Strohosť vyváža pletené vankúše, mäkké koberce a plédy. Na okná použite hladké materiály bez lesku, vhodné budú napr. ľanové či bavlnené látky, jednofarebné alebo s veľmi jednoduchým vzorom. Interiér môžete doplniť niekoľkými izbovými rastlinami, prípadne využite sušené kvety, či vetvičky.



Textílie a koberce

Pomôcť vhodne vybraných textílií dodáte inak strohému škandinávskemu štýlu na útulnosti. Zatienenie okien by malo byť veľmi minimalistické, o to viac sa môžete sústrediť na výber vankúšov. Tých môže byť viac druhov, vzájomne sa dopĺňajúcich, napr. jednoduché hladké skombinujte s pleteným vzorom či kožušinou. Kombinujte viac farieb alebo odtieňov. Nezabudnite tiež na mäkké plédy a deky. Využiť môžete aj taburety alebo pufy s pleteným vzorom.

Mäkký koberec príjemný na dotyk bud tým pravým kúskom. Vyberajte ideálne vlnený, v prírodných farbách a vo veľmi jednoduchých vzoroch. Voliť môžete aj koberce typu „shaggy“, majte však na pamäti, že koberec v tom type interiéru má len vhodne doplniť celkový vzhľad, nemá na seba strhnúť všetku pozornosť. Pokiaľ zvolíte predsa len výraznejší vzor pri koberci, doplňte ho už jednofarebnými textíliami.

Pozrite sa napríklad na koberce z radu Allure



Pozrite sa na všetky koberce v škandinávskom štýle

Súvisiace články z kategorie Interiérové ​​štýly

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Je cool, funky a trochu bizarné, ale zároveň šik, vycibrený a individualistický. Prečítajte si článok o funky štýle.
Čítať viac
Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl odráža stáročnú tradíciu francúzskych vidieckych domov a nenapodobiteľnú krásu Azúrového pobrežia. Ako tento štýl dosiahnuť v interiéri?
Čítať viac
Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Eklektický interiérový dizajn sa vyznačuje rozmanitou, avšak starostlivo premyslenou zmesou estetických a funkčných prvkov. Prečítajte si viac.
Čítať viac