🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Trendy v interiéri na rok 2024: pohodlie a návrat k prírode

Článok pre vás napísala naša dizajnérka

Pavla Tvrdíková
Profesionálna bytová dizajnérka
Poznáte z TV Prima (Majstri dielne)
Viac o Pavle


Dizajnové trendy prichádzajú a odchádzajú. Tie, ktoré udajú smer tohto roku, si získajú vaše srdce. V roku 2024 pôjde viac ako inokedy o individualitu, pohodlie a harmóniu farieb. Inšpirujte sa niektorými TOP tipmi pre váš domov.

Aké farby budú udávať trendy?

Niet pochýb o tom, že modrá bude hlavnou farbou roku 2024 , pre svoje kolekcie si ju vybralo hneď niekoľko značiek. Odvážna modrá však nie je jediným odtieňom, ktorý tento rok oživí interiéry.

Zemité, prírodou inšpirované tóny budú podľa odborníkov farby, ktoré dodajú eleganciu vašim domovom. Sú medzi nimi všetky odtiene hnedej, od béžovej až po obľúbenú terakotu, ktorá zostáva na výslní z predošlých rokov. Pridá sa zelená farba lesa, ale svoje miesto bude mať aj sýto zelená. Budeme tiež svedkami prílivu farieb inšpirovaných pobrežím: od svetlo pastelových až po výrazné modrozelené alebo tyrkysové odtiene. Zabudnite teda na nudnú šedú, ktorá vládla v interiéroch v rokoch minulých a pustite do svojich domovov paletu sviežich farieb. Namiesto neutrálnej bielej voľte smotanovú.



Farbou roku 2024 spoločnosti Pantone je teplý, prívetivý odtieň Peach Fuzz. "Pri hľadaní odtieňa, ktorý odráža našu vrodenú túžbu po blízkosti a spojení, sme zvolili farbu vyžarujúcu teplo a modernú eleganciu," uviedla Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Pantone Color Institute. Jasný, ale jemný odtieň môže dodať mäkkosť každej miestnosti a pomôže vám vytvoriť priestor, ktorý je ideálny na relaxáciu a reflexiu. Výhoda tejto farby je tiež v tom, že sa skvele hodí k súčasným designovým trendom.


Peach Fuzz od Pantone

Útulné kúty a jemné krivky pre maximálne pohodlie

Trend otvoreného bývania pomaly ustupuje menším intímnejším priestorom, kde je možné si pokojne čítať, relaxovať alebo počúvať hudbu. Vytvorte si vlastný osobný kút, napríklad pridanou zástenou alebo jednoduchým závesom, rozdeľte veľký priestor na viac malých častí. Väčšiu útulnosť docielite v miestnosti napríklad tmavšími sýtymi farbami, prírodným drevom, policami na stenách, nástennými dekoráciami alebo rastlinami.

Nábytok so zaoblenými krivkami nie je úplnou novinkou a bude trendy aj v tomto roku. Organické tvary nábytku, kresiel, ale aj pohoviek fungujú skvele v menších priestoroch a poskytnú dokonalé pohodlie.

Ďalším vybavením, kde sa krivky prejavia, sú oválne stoly, a to jedálenské aj konferenčné. Zaoblené budú aj kuchynské ostrovčeky alebo postele.

Inšpirujte sa tohtoročnými trendmi štýlmi

Jedným z populárnych štýlov je tzv cottagecore, ktorý môžeme pochopiť ako rustikálny alebo vidiecky štýl . Vďaka hrejivým akcentom dreva a útulnosti týchto typov interiérov bude na vzostupe aj v tomto roku. V tomto štýle využite nábytok po babičke, stačí pridať textílie a štýlové doplnky.

Quiet Luxury je trend, ktorý berie svet módy a interiéru útokom. Názov môžeme preložiť ako tichý luxus a skôr než o štýl ide o filozofiu interiérového designu. Quiet Luxury interiér pôsobí nadčasovo, harmonicky a nevtieravo luxusne. Sú kladené vysoké nároky na výber materiálov a remeselné spracovanie, pôvod a osobnosť jednotlivých kúskov sú dôležitejšie ako značky a veľkoleposť. Tento dizajnový trend nie je o minimalizme. Je o jednoduchosti a uvoľnenosti, dôležitým aspektom je aj udržateľnosť a nadčasovosť. Nekupujte hneď kúsky, ktoré sa vám zapáčia s myšlienkou na rýchlu výmenu, vyberajte tak, aby ste nábytok aj doplnky využili dlhodobo. Jedným zo štýlov, kde sa tieto prvky prejavujú, je japonský design interiérov.

Art Deco štýl zažíva svoj elegantný návrat, a to hlavne vďaka výraznej kresbe dreva, ktorá fascinuje svojou prírodnou zložitosťou. Okrem nábytku v hlavných priestoroch sa využíva aj na posteliach, kabinetoch, zrkadlách a doplnkoch. Dokonalú súhru docielite kombináciou s tohtoročnými trendmi farbami, teda odtieňmi zelenej a modrej. Do štýlu Art Deco patrí metalický lesk, zaujímavé vzory na tapetách, textíliách a kobercoch.

Vzory a materiály

Hitom tohto roku budú kocky a to nielen na obkladoch, ale najmä na výraznejších dekoráciách, akými sú koberce alebo textílie, a to v rôznych farebných kombináciách.

Pruhy sú nesmrteľné a vytvoríte s nimi v interiéri zaujímavý akcent. Stačí vybrať tapetu, závesy alebo koberec s pruhmi, a priestor sa ihneď premení a osvieži. Ak seobávate výrazných odtieňov, stavte na čiernobielu klasiku.

Doplnky na rok 2024

Dekorácie a doplnky budú tiež spĺňať hlavné témy tohtoročných trendov, teda pohodlie, ale aj vysokú kvalitu a udržateľnosť. Farebné ručne vyrábané sklo zažíva svoj veľký návrat. Metalické odlesky sa prejavia na doplnkoch z kovu, nie je však žiaduce, aby ich žiara pohltila celý priestor, stačí jeden solitérny prvok. Strieborné kovy nahrádzajú prírodné farby hrdzavého kovu alebo prirodzené patiny. Využite ich na nečakaných miestach, akými sú napríklad kuchynské pracovné dosky alebo obloženie krbu.

Udržateľnosť sa prejaví na nábytku a dekoráciách z dreva , tento rok bude mať hlavné slovo borovice so svojou výraznou štruktúrou a textílie z recyklovaných materiálov, a to ako závesy, tak aj poťahové látky a koberce. Prečítajte si, čo všetko robíme pre udržateľnosť a ekológiu v Mojkoberec.sk

Ak túžite po niečom nevšednom, zvoľte do interiéru podstavce alebo stojany, ktoré vyzdvihnú krásu jedinečného doplnku alebo zaujímavých izbových rastlín. Využijete tak jeden z ďalších tohtoročných trendov.



Pozrite sa na všetky kusové koberce

Súvisiace články z kategorie Aktuality

Aladinova fotoreportáž z presláveného veľtrhu Domotex

Aladinova fotoreportáž z presláveného veľtrhu Domotex

Čím nás oslnil 34. ročník svetového veľtrhu kobercov a podlahových krytín?
Čítať viac
Ohliadnutie za rokom 2023

Ohliadnutie za rokom 2023

Všetkých 365 dní roku 2023 je za nami. Aké boli? Stály za to! Prečítajte si, čím sme v Môjkoberci vlani žili, čo sa zmenilo a ako veľmi sme zlacneli (dosť).
Čítať viac
O tom, ako sme natrvalo zlacnili

O tom, ako sme natrvalo zlacnili

Prečo sme pristúpili k plošnému zlacňovaniu? Prečítajte si príbeh o podlahách a osekávaní cien.
Čítať viac