😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Čo je to „boho“ štýl a ako si v ňom zariadiť interiér?

Tento štýl ocení každý rojko či cestovateľ. Bohémsky štýl je celý o pohodlí, uvoľnenosti a slobode. Je hravý, kreatívny, farebný s množstvom textúr av podstate neexistujú žiadne pravidlá. Je dovolené kombinovať nábytok, koberce aj dekorácie z rôznych štýlov, období aj kútov sveta.

Slovo „boho“ má korene vo Francúzsku. V 20. storočí tak boli označovaní umelci, ktorí preferovali neformálny život a živili sa ako básnici, maliari, hudobníci či sochári. Uvoľnené boli ako ich účesy, tak oblečenie nevšedných strihov a materiálov s bláznivými doplnkami.

Tento štýl je veľmi originálny a neopakovateľný, odráža v každom kúte interiéru vašu vlastnú osobnosť.

Boho štýl - koberec Dakari

Predstavme si charakteristické prvky pre tento štýl

Farebnosť

Základom pre tento štýl je neutrálny celok doplnený o zemité/prírodné farby, ako sú béžové, šedé, olivové, hnedé alebo khaki odtiene. Tieto farby sa môžu ďalej kombinovať s výraznejšími farbami, použiteľnými predovšetkým na doplnky – vedľa nešliapnete s horčicovo žltou, oranžovou či koralovou, zelenou aj petrolejovou a dokonca s bordovou.

Nebojte sa experimentovať ako s farbami, tak so vzormi! Tento štýl rozhodne nie je o minimalizme, takže popustite uzdu fantázii a nechajte ju tvoriť. Použite etno motívy, geometrické vzory, pruhy, ale aj motívy mandál, kvetov či slnka a ukážte všetky poklady dovezené z ciest.

Boho styl - koberec Dakari Imari

Materiály

Základom boho štýlu je vzťah k prírode. Stavte teda na materiály ako je drevo, ratan, koža, kameň az látok na bavlnu, ľan alebo vlnu. Pri tomto štýle sa bohato využijú ručné práce, skúste patchwork, macramé ale aj pletenie, vyšívanie alebo batikovanie.

K dokonalému pohodliu poslúži veľké množstvo vankúšov, na ktorých môžete striedať materiály aj farby a vytvoriť tak originálne dielo na svojej sedačke. Interiér dolaďte drevenými stolíkmi, stojanmi na izbové rastliny – tie sú pre tento štýl kľúčové. Zaveste ich tiež zo stropu, či položte len na podlahu a nebojte sa ich použiť v priestore viac, než je bežné.

Kombinujte nové so starými kúskami, využite vlastné zručnosti a vyrobte si originál, ku ktorému budete mať väčší vzťah ako k zakúpeným doplnkom.

Boho štýl - okrúhly koberec Lunara

Nábytok

Ani pri nábytku neplatia žiadne prísne pravidlá. Strohú kovovú vitrínu doplňte etno stolíkom, koženým kreslom a napríklad minimalistickou sedačkou, na ktorú umiestnite veľa vankúšov. Boho štýl je veľmi flexibilný, kombinujte ratan s kovom, či romantickou tkaninou. Je len na vás, ktorým smerom svoj bohémsky štýl povediete.

Môžete tiež skúsiť renováciu staršieho kúsku, ktorému dodáte patinovaním „vintage“ vzhľad, alebo pretrite starý stolík či komodu výraznou farbou.

Nezabudnite tiež na mäkký koberec, ktorých môže byť v jednom jednoduchú aj viac, môžu sa vrstviť alebo z viacerých kosov vytvoríte originálnu kompozíciu. Aj tu môžete popustiť uzdu fantázii, použiť jednoduchší nordic vzor, ale vhodné budú aj jutové koberce, alebo výraznejšie kúsky z vlny.

Boho štýl - 103608 Cream z kolekcie Elle

Doplnky

Pri tomto štýle sú doplnky snáď tým najdôležitejším bodom. Bez nich by tento štýl nebol to pravé orechové. Veľké množstvo obrazov a ďalších nástenných dekorácií, textílie, vankúše, plédy a koberce. Izbové rastliny, ideálne exotické typy, lapače snov a macramé výrobky. Zaujímavé kvetináče alebo sošky. Môže sa jednať aj o extravagantné kúsky, pretože nie sú stanovené žiadne medze a vy si jednoducho môžete namixovať svoju vlastnú pokojne aj bláznivú zostavu.

Textílie a koberce

Textílie v boho štýle môžu buď iba doplniť bláznivý interiér, alebo naopak podporiť jemnejší boho štýl farbami a vzormi. Okrem spomínaných macramé doplnkov to môžu byť aj výšivky, pletené deky alebo pufy. Koberce boho môžu byť z prírodných vlákien ale aj tie s vysokým vlasom z umelých, ľahko udržiavateľných materiálov.

Vzory na kobercoch môžu byť jednoduchšie geometrické, ale aj kvety, viacfarebné koberce alebo mix niekoľkých typov. Skvele sa budú hodiť aj kruhové koberce so strapcami a strapcami.

Dôraz by sa mal klásť opäť na pohodlie, mäkkosť a slobodu.



Pozrite sa na všetky Boho koberce

Súvisiace články z kategorie Interiérové ​​štýly

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Je cool, funky a trochu bizarné, ale zároveň šik, vycibrený a individualistický. Prečítajte si článok o funky štýle.
Čítať viac
Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl odráža stáročnú tradíciu francúzskych vidieckych domov a nenapodobiteľnú krásu Azúrového pobrežia. Ako tento štýl dosiahnuť v interiéri?
Čítať viac
Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Eklektický interiérový dizajn sa vyznačuje rozmanitou, avšak starostlivo premyslenou zmesou estetických a funkčných prvkov. Prečítajte si viac.
Čítať viac