🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Článok pre vás napísala naša dizajnérka

Pavla Tvrdíková
Profesionálna bytová dizajnérka
Poznáte z TV Prima (Majstri dielne)
Viac o Pavle


Je cool, funky a trochu bizarné, ale zároveň šik, vycibrený a individualistický.

A aký je vlastne význam slova „funky“? Slovo vystihuje všetko nekonvenčné a neobvyklé, funky interiér bude to pravé pre umelcov a slobodné duše.

Tento štýl sa neriadi žiadnymi konkrétnymi pravidlami a čerpá inšpiráciu predovšetkým z moderných vzorov. Živé, kontrastné farby, asymetrický dizajn a kreatívne nápady sú typické vlastnosti tohto designu. Nebojte sa experimentovať a využite neopozerané vzory a farby, všetko prispôsobte vlastnej fantázii a prefarbite si interiér. Do funky štýlu neodmysliteľne patria jednofarebné koberce .

Pozrite sa na jednofarebné koberce

Ako pojať funky interiér, aby bol ako kreatívny, tak vkusný?

Farebnosť

Inšpirujte sa letnými festivalmi, cestami do exotických krajín aj tmavými industriálnymi priestormi. Tento trend kombinuje atmosféru tmavých farieb so zábavnými žiarivými odtieňmi. Odtiene, ktoré nie sú v interiéri práve bežné budú to pravé.

Čierna dá vyniknúť žltej, alebo tehlovej a čím výraznejší bude kontrastný odtieň, tým lepšie. Nebojte sa experimentovať so vzormi a neobvyklými kombináciami. Tento štýl si môžete úplne prispôsobiť.

Pokiaľ zvažujete výrazný farebný kontrast funky interiéru, využite aj lesk a patinu kovových povrchov, tie umožnia danému priestoru vyniknúť. Pokiaľ dávate prednosť pastelovým farbám, kombinujte napr. púdrovú ružovú s machovou zelenou.

Materiály

Tak ako sú vo funky štýle dovolené všetky farby, platí tu liberálny prístup aj k materiálom . Rozhodnite sa pre takých, ku ktorým vás to ťahá. Tehlový múr môže byť doplnený barokovou sedačkou, neutrálny biely priestor dá vyniknúť pestrej palete farieb využitých na vybavenie. Semišový povrch doplňte priehľadným farebným plastom.

Sloboda miešania a zlučovania prvkov i farieb znamená, že váš interiér bude kreatívny a jedinečný, napriek tomu sa vyvarujte mixovaniu mnohých komponentov z rôznych svetov. Dizajn by sa potom mohol škaredo pokaziť a jedinečnosť sa zmení na chaos.

Doplnky a textílie

Zabudnite na minimalizmus, tento štýl si žiada veľké množstvo umeleckých diel, dekorácií dovezených z ďalekých ciest aj z miestneho vetešníctva, a textílií. Stavte na steny pokryté obrazmi, originálne doplnky zo skla a kovu, výrazné svietidlá a samozrejme zaujímavé kusové koberce . Tie hrajú dôležitú úlohu, prázdne podlahy do funky interiéru nepatria.

Voľte jednofarebné koberce výrazných farieb do interiéru, v ktorom kombinujete viac farieb, alebo imitáciu leopardej kože. Vedľa nešliapnete ani s geometrickými tvarmi v zaujímavých farebných kombináciách. A ak ste priaznivcom klasického štýlu, vyberte si aj z veľkej ponuky perzských kobercov .

Koberce môžete aj vrstviť a vzájomne kombinovať. Nejedná sa ale o jedinú podlahovú dekoráciu, ktorú môžete využiť. Vo funky priestore sa doplnky pokrývajú aj podlahy, nielen puffy a taburety , alebo stolíky a stojacie lampy. Dokonca aj obrazy, zrkadlá, svietniky a vázy sa môžu vo vkusných celkoch povaľovať okolo, ako by ich tam niekto tak náhodne umiestnil.

Náhodné tu ale nie je nič a je nutné postupovať opatrne, kombinujte v jednom priestore viac predmetov z jedného štýlu alebo v zhodných farebných kombináciách. Voľte kovy v jednom odtieni na rôznych dekoráciách, aby zámer funky štýlu fungoval.

Súvisiace články z kategorie Interiérové ​​štýly

Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl odráža stáročnú tradíciu francúzskych vidieckych domov a nenapodobiteľnú krásu Azúrového pobrežia. Ako tento štýl dosiahnuť v interiéri?
Čítať viac
Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Eklektický interiérový dizajn sa vyznačuje rozmanitou, avšak starostlivo premyslenou zmesou estetických a funkčných prvkov. Prečítajte si viac.
Čítať viac
Spoznajte glamour štýl v interiéri

Luxusný interiér v glamour štýle

Okázalý, luxusný a zmyselný – glamour interiér je pre skutočných pôžitkárov. Prečítajte si ako tento štýl dosiahnuť.
Čítať viac