🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Ako dosiahnuť podlahu, z ktorej budete môcť jesť?

Upratovanie je potrebné vziať od podlahy. Hoci nie úplne doslova – starostlivosťou o najnamáhanejšiu súčasť domácnosti by sa malo každé veľké upratovanie skôr končiť. Rozhodne sa však oplatí ju nepodceniť a pravidelne opakovať. Čistá podlaha je totiž základom upratanej domácnosti. Správnou starostlivosťou navyše môžete výrazne predĺžiť jej životnosť.

Pri upratovaní podláh platí niekoľko základných pravidiel, ktoré zaručia úspech a ušetria zbytočnú námahu. Najprv by ste mali zotrieť podlahy v kúpeľni a na toalete , a potom až vo zvyšku domácnosti. V rodinnom dome postupujte zhora nadol a po celú dobu upratovania priebežne vetrajte.

Aký zvoliť postup a prípravky, záleží predovšetkým na konkrétnom type podlahy. Inšpirujte sa napríklad naším jednoduchým prehľadom, ako sa o jednotlivé materiály starať, aby bol výsledok čo najlepší.

PVC podlahy (linoleum)

PVC podlaha je veľmi častou súčasťou domácností. Jednoduchá údržba, odolnosť aj prijateľné ceny z neho robia obľúbený typ podlahy. Linoleum, ktoré sa obvykle vyrába z čisto prírodných materiálov, má navyše antibakteriálne vlastnosti a pri správnej starostlivosti vydrží až sedemdesiat rokov.

Po dôkladnom vysatí môžete podlahu jednoducho zotrieť vyžmýkaným mopom či tyčovým vysávačom s umývacou funkciou. Linoleum dobre znáša väčšinu čističov. Nikdy ale nepoužívajte tie s chlórom či inými agresívnymi látkami, ktoré by ho mohli odfarbiť. Vyhnúť by ste sa mali aj prípravkom s kyslým pH.

Tip na výrobok: Nalinoleu môžu ľahšie vznikať otlaky z ťažkých vecí. Aj tu oceníte preto vysávač Adagio , ktorý má mäkčené pojazdové kolieska a otočné predné koliesko o 360°. Navyše ich neuveriteľne tichý a efektívne domácnosť zbaví aj zvieracích chlpov.

LAMINÁT

S laminátovými podlahami sa najčastejšie stretávame v podobe takzvaných plávajúcich podláh. Tie sú obľúbenou obdobou drevených parkiet. Ľahko sa pokladajú a ich údržba je relatívne jednoduchá. Zároveň ale bývajú náchylné na poškriabanie.

Plávajúce podlahy priebežne udržujte čisté vysávaním. Umývať ich viackrát do týždňa alebo snáď každý deň im môže viac uškodiť ako prospieť. Bohato teda bude stačiť, keď ich zotrite raz za týždeň. Príliš veľa vody by sa totiž mohlo dostať do škár a spôsobiť zvlnenie či odchlipovanie podlahy. Vždy tiež vytierajte pozdĺžne po podlahových lamelách a po umytí vytrite podlahu do sucha, aby voda nezanechala nechcené mapy. Z prípravkov voľte tie určené priamo na laminátové podlahy.

Tip na produkt: Tyčový vysávač Magic Aqua Plus vyniká neuveriteľným sacím výkonom až 450 W (100 000 otáčok za minútu). Sací výkon môžete upraviť podľa Vašich potrieb a na výber máte z 3 úrovní. S dobou prevádzky 40 minút zvládnete povysávať celý byt či dom do hodiny.

DREVO

Mnoho ľudí má z drevených podláh obavy práve kvôli náročnejšej starostlivosti. Pritom stačí dodržiavať niekoľko zásad a drevené podlahy vám budú slúžiť roky. Konkrétny postup upratovania záleží na tom, či máte lakovanú podlahu alebo upravenú voskovým olejom.

Lakovanú podlahu najskôr vysajte . Škvrny čistite lokálne navlhčenou handrou. Aj voskované podlahy udržujte čisté predovšetkým vysávaním. Pokiaľ ich budete chcieť umyť, mop či handru dôkladne vyžmýkajte a používajte iba čistú vodu bez prípravkov. Raz za čas podlahu nechajte znova navoskovať odborníkom. Nikdy nepoužívajte nič, čo by mohlo drevo poškriabať. Narušili by ste tým ochrannú vrstvu. Rovnako postupujte aj pri bambusových podlahách.

Tip na produkt: Ak hľadáte vysávač vhodný na tvrdé drevené podlahy, skúste siahnuť po vreckovom vysávači ADAGIO . Má špeciálnu parketovú hubicu s vláknami z konskej vlásie, ktorá je veľmi účinná, ale zároveň šetrná.



Pozrite sa na všetky vysávače

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Ako vybrať laminátovú podlahu

Jak vybrat laminátovou podlahu

Ako vybrať plávajúcu podlahu, aby sedela vášmu interiéru aj štýlu života? Stačí si odpovedať na pár jednoduchých otázok, a budete mať doma lamino presne podľa vášho gusta.
Čítať viac
Sprievodca kusovými kobercami. Ako vybrať ten pravý?

Ako vybrať kusový koberec?

Koberec má v interiéri svoju veľkú úlohu: dokáže vhodne doplniť vybavenie miestnosti, stane sa nosným dekoratívnym prvkom, vymedzí priestor na zábavu a vnesie do priestoru rovnováhu.
Čítať viac
Ako ušetriť až niekoľko tisíc ročne za kúrenie kúpi koberce?

Ušetrite až niekoľko tisíc ročne za kúrenie. Kúpte si koberec

Vedeli ste, že môžete ušetriť až niekoľko tisíc ročne za náklady na kúrenie kúpou vhodného koberca?
Čítať viac