🍀 Komu sa nelení, tomu sa zelení. Na všetky UMELÉ TRÁVY využite zľavu 15 % s kódom TRAVA15

Prečo je moč osla tak dobré farbivo na koberce?


Či už sa Vám páčia skôr orientálne vzory alebo tiahnete k moderným, experti zo sveta kobercov sa zhodnú na jednom: prírodné farbivá sú ďaleko kvalitnejšie ako farbivá umelé alebo syntetické. Nie nadarmo sa u nás hovorí, že skôr vyblednú ľudí, než prírodne sfarbený koberec, ktorý môže vydržať aj stovky rokov bez poškodenia.


V dnešnej dobe sa 99% všetkých bežných kobercov farbí chemickými farbivami - to je ale nuda! Nám sa jedná o pravé, prírodné farbenie. V Iráne ešte mnoho ľudí ctí tieto staré princípy a môžete sa úplne spoľahnúť, že tieto koberce Vám rozhodne nevyblednú. Dokážete si ale predstaviť, koľko práce dá iba vyrobené farbivá? Aké veľké množstvo kvetov alebo prípadne živočíchov (áno, živočíchov), musíte uvariť, aby ste z nich dostali potrebný farebný extrakt? To ale trochu predbiehame. Pokiaľ je teda koberec ručne farbený, je to asi tak, ako by ste si kúpili nové auto a najali si súkromného maliara, aby Vám ho štetcom nafarbil. Presne takto prestížne je mať ručne tkaný a prírodne farbený koberec.



Z čoho sa však farby robia?


Chrobák košenila - samička. Tento chrobák žije v kaktusoch (alebo kaktoch?) a bol importovaný v roku 1856. Namiesto toho, aby ho miestni zjedli, s ním začali farbiť koberce a valáá! Pozrite sa na tú krásne sýtu červenú . Pre ochrancov zvierat – chrobák aspoň zomrie noblesnou smrťou a pozostatky budú „zvečnené“ – jeho účel na svete tak nie je zmarený.

Zelená bola vytvorená kombináciou indigovej so žltou- takže pozor - nejedná sa tu o pôvodnú farbu! Podľa môjho názoru však o podvod nejde – kto nemá rád kávu s mliekom? Ak Vás to upokojí, tak v Číne je zelená produkovaná originálne z kríkovej rastliny s poetickým menom „Rhamnus chlorophorus“ :)

Ako nám jeden miestny predavač povedal: „ Modrá farba sa vyrába priamo zo samotnej rieky Níl po odparení vody“ Neuveriteľné! Ďalší predavač nám povedal, že sa získava brúsením modrého Iránskeho kameňa. Tretí predavač hovoril, že jeho modré koberce sú farbené špeciálnou indigovou rastlinou. Či už je to tak alebo tak, predstavte si, že sa pozeráte do priezračných modrých očí niekoho, do koho ste zamilovaní. Rovnako tak sú Iránci zamilovaní do kobercov!
Purpurová. Krok 1 – nájdeme mäkkýše (škeble). Krok 2 – uvaríme mäkkýše. Krok 3 - nezjeme mäkkýše, ale necháme vodu odpariť a extrakt si ponecháme a namočíme do neho vlákno. Vlákno potom nelížeme, ale použijeme ho na tkanie koberca.

Odtiene béžovej sú tvorené z jačmeňa. Inu v Iráne platí úplná prohibícia, tak čo by s jačmeňom tak či tak robili.. Ale dokážete si toto predstaviť v Čechách?

Moja obľúbená žltá farba, ktorá je na koberci jedna z najžiarivejších sa vyrába z krištáľového, priezračného a trblietavého… moču osla. A prečo práve osla? Moč osla je asi ako ropa - v Iráne jej máte naozaj dostatok. Po druhé sa v nej vyskytujú špeciálne zložky, ktoré si farbu uchovávajú po stáročia rovnakú. Ale nebojte sa – tá žltá, ktorú máte v obývačke je pravdepodobne umelá farba.

Teraz, keď vieme, že žltá sa robí z somárov moču, tak z čoho sa asi robí hnedá ?? Áno uhádli ste! Sú to presne malé bobíky ako napríklad orechy, struky alebo listy špeciálnych rastlín.


Technológia farbenia


Zabudnite však na to, že len vezmete farbivo (extrakt) a zalejete horúcou vodou a za pár minút instantne podávame pripravené farbivo. Farbivo nie je káva! Jedná sa o starodávne umenie, ktoré sa tu prenáša z otca na syna po mnoho generácií. Musíte poznať presné pomery, ďalšie prísady a triky, ktoré si každá rodina farbiaca koberce starostlivo stráži ako si Coca Cola stráži svoj recept.

Všetko začína prípravou farbiva. Niekedy je do farbiva primiešané zrazené mlieko alebo tvaroh na zosvetlenie. Vlna je potom umiestnená do vriacej vody, a po určitej dobe sa nechá vo vode ochladiť. Potom, čo sa farba usadí, sú vlákna umiestnené do studenej vody, aby sa opláchlo prebytočné farbivo. Nakoniec sa vlna položí na slniečko, aby uschla. Variácie vo farbe, v pruhovaní alebo nerovné tieňovanie pridáva kobercu na šarmu a dáva mu život. Prírodné farbivá starnú veľmi elegantným spôsobom, produkujúc jemné farebné odtiene, ktoré koberci môžu ešte pridať na kráse, niekedy aj na hodnote.



Odlišné typy farieb


Tak, ako má rôznu kvalitu vlna, líši sa aj kvalita farbív. Niektoré farbivá sú sýte a hutné, iné sú viac vyblednuté a jemnejšie. Dobré farbivo má však transparentnú farbu, takú, ktorá odpovedá na svetlo, ktoré na ňu svieti. Pri kombinácii s lesklou vlnou, transparentná farba doslova prinúti koberec oživnúť. Horšie typy farbiva sú temnejšie a monotónne. Horšie typy farbiva slabnú a strácajú sa na slnečnom svite a vo vode doslova plávajú.

Antické farbivá boli vyrábané najmä z rastlinných materiálov, niektoré však aj z hmyzích ulít. Farbivo musí byť na vlákno zafixované a to trvá až niekoľko týždňov. Predchádzajúce umelé farbivá mali síce veľmi sýte farby, ktoré však onedlhovybledli. To bolo dané veľmi krátkou fixáciou farbiva na vlákno.

Moderné „chrómové“ farbivá prišli na svet po roku 1920. Tieto farbivá nevybledávajú, ale len málokedy majú takú hĺbku a „teplosť“ ako prírodne farbené koberce. V posledných 20 rokoch sa niektorí kobercoví producenti znova začali pohrávať s myšlienkou používania tradičných prírodných farbív. Že by teda starodávne princípy naozaj fungovali?





A na záver tu pre Vás máme jednu zaujímavosť...

Pozrite sa, na celý príbeh ako sa koberec tká od začiatku:




Tak, a teraz keď viete, ako sa koberce prírodne farbia,


Mrknite na ponuku prírodných ručne vyrábaných kobercov.

Súvisiace články z kategorie Kusové a metrážne koberce

Ako ušetriť až niekoľko tisíc ročne za kúrenie kúpi koberce?

Ušetrite až niekoľko tisíc ročne za kúrenie. Kúpte si koberec

Vedeli ste, že môžete ušetriť až niekoľko tisíc ročne za náklady na kúrenie kúpou vhodného koberca?
Čítať viac
Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Je cool, funky a trochu bizarné, ale zároveň šik, vycibrený a individualistický. Prečítajte si článok o funky štýle.
Čítať viac
Ako vybrať behúň do domácnosti? Praktický návod

Ako vybrať behúň do domácnosti: praktický návod

U nás nájdete viac ako 300 vzorov aj behúne na mieru. Ako vybrať ten najvhodnejší? Prečítajte si náš článok a budete mať jasno.
Čítať viac