🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 36% zľavu s kódom PODLAHA15.

Ako vyčistiť koberec?

Teplo domova, nezameniteľná atmosféra aj pohodlie pre vaše chodidlá, o to všetko sa stará váš koberec. Ak si ani vy bez neho neviete predstaviť obývaciu či detskú izbu, určite sa z času na čas stretávate s otázkou, ako sa na oplátku o koberec máte postarať vy. Odpoveď je jednoduchá, dobre ho vyčistiť.

Bez vysávača to nejde

Pravidelné vysávanie je základ. Existuje mylný predsudok, že časté vysávanie koberec opotrebováva, ale my sme tu na to, aby sme ho vyvrátili. Pokiaľ sa bavíme o klasických kobercoch so strihaným vlasom, pravidelné vysávanie ideálne s rotačnou kefou pomôže kobercu narovnať vlas, ktorý tak nebude pôsobiť tak zošliapane. Pokiaľ máte koberec typu shaggy (s dlhým vlasom), platí to isté, akurát odporúčame vysávať bez rotačnej kefy, do ktorej by sa vlas mohol zbytočne zamotávať. Vysávanie určite neuškodí ani kobercom s krátkym vlasom alebo bez vlasu, ktoré sú úplne najjednoduchšie na údržbu, a mnohokrát ich stačí len jednoducho vyklepať.

Pokiaľ chcete, aby vám koberec dlho vydržal a nemenil farbu, mali by ste mu minimálne raz za rok dopriať poriadny kúpeľ a vyčistiť ho z gruntu. Ten najlepší čas na dôkladné vyčistenie je práve na jar.

Jak vyčistit koberec

Víte, že jsme doplnili nabídku o vysavače?

Z nepřeberného množství vysavačů jsme za Vás otestovali a vybrali pouze hrstku s nejlepším poměrem cena / kvalita, jejich seznam najdete zde.

Najbežnejšia cesta

Pravdepodobne máte doma v skrini schovaný prípravok vo forme prášku či peny na suché čistenie kobercov a pokiaľ nie, bežne ho zoženiete v drogérii alebo v špecializovaných predajniach. Tento typ prípravkov býva k vlasom kobercov veľmi šetrný, nemusíte sa preto obávať zrazenia či poškodenia vlákien. Táto metóda čistenia je vhodná aj pre prírodné materiály kobercov. 

Ako na to?

  • Prvým krokom každého čistenia je klasicky povysávať koberec.
  • Následne rozprášte prípravok na suché čistenie.
  • Pokiaľ máte koberec s vyšším vlasom, použite kefu a prípravok do koberca poriadne „zakefujte“.
  • Potom už stačí len počkať, nechať prípravok pôsobiť (podľa priloženého návodu) a následne koberec dôkladne vysať.

A čo škvrny? 

Pokiaľ je nečistota väčšieho rázu, nebojte sa použiť chemické prípravky na koberce určené. Častým strašiakom je káva alebo červené víno, nič sa však nedeje, pokiaľ škvrnu okamžite odstránite. Koberec najprv vysajte, a následne na povrch nastriekajte čistič, pomocou huby alebo handričky vytvorte penu, a nechajte ju adekvátne dlho pôsobiť. Po vyschnutí stačí len zvyšky povysávať. Ideálne je mať takýto prípravok doma, pretože čím skôr je škvrna odstránená, tým menšia je pravdepodobnosť, že vám fľak na koberci priľne. Pozor, čistiaci prostriedok si najskôr vyskúšajte na malej časti koberca, aby ste mali istotu, že nedôjde k zmene farby koberca.

Na základe našich dlhoročných skúseností, sme vyvinuli vlastný čistič z tej najefektívnejšej zmesi, ktorá sa nám za dobu nášho fungovania osvedčila – Dr. Aladin Professional na priame použitie. Kvapalinu s tajnou zmesou stačí aplikovať na znečistené miesta, nechať chvíľu pôsobiť a následne vytrieť suchou handrou alebo opláchnuť vodou.

Čištění koberce doma

Najnáročnejšia cesta

Druhou možnosťou, ako koberec doma vyčistiť je mokré čistenie, ale pozor, nie je vhodné pre všetky druhy kobercov. Vyhnite sa mu predovšetkým, ak máte doma koberce viskózové alebo hodvábne.

Ako na to?

  • Prvým krokom je opäť poriadne koberec povysávať.
  • Prípravok na mokré čistenie zmiešajte s vodou podľa návodu.
  • Zmes nanášajte na koberec hubkou, na škvrny použite kefu a rovno stierajte vlhkou handričkou.
  • Po zaschnutí vysajte.

Aladinov tip: Dôležitým faktorom, ktorý by ste v prípade mokrého čistenia nemali zabúdať, je, aký povrch máte pod kobercom. Voda by totiž mohla zničiť parkety alebo aj plávajúcu podlahu. Musíte počítať s tým, že koberec môže schnúť aj niekoľko dní a minimálne 6 hodín sa naň nesmie šliapať.

Čištění koberců pěna

Profesionálna cesta

Ak chcete mať koberec dokonale čistý, vydezinfikovaný, prevoňaný a oživiť farby vlasov, siahnite po profesionálnom strojovom čistení. Vysávače na mokré čistenie kobercov majú v sebe zabudovanú nádobu na vodu a na saponát, vyberať môžete medzi viacúčelovými a priemyselnými vysávačmi. Zásadný je pri výbere výkon vysávača, tlakom totiž vháňa saponát a vodu do koberca a následne z neho nečistoty aj vodu vyťahuje. Nevýhodou rovnako ako pri mokrom čistení je doba schnutia a možnosť poničenia podlahy. Obstaranie profesionálneho prístroja na mokré vysávanie je navyše finančne náročné. Najľahším variantom je preto využitie profesionálneho čistenia.

Aladinov tip: Vďaka najmodernejším strojom vieme bezpečne vyčistiť drvivú väčšinu kobercových materiálov (prakticky všetko okrem viskózy). Čistíme koberce kusové, metrážové aj behúne, šetrne ku kobercom aj vášmu vrecku. Stačí si službu objednať a my k vám zadarmo prídeme, koberec vyzdvihneme, naordinujeme mu kúpeľnú kúru, pri ktorej absolvuje niekoľko ozdravných kúpeľov s prísadami pre zdravý a lesklý vlas a následne ho zadarmo dopravíme späť k vám. Koberec sa vám vráti vyvoňaný, čistý, bez škvŕn a baktérií. Metrážové koberce čistíme u vás doma. 


Profesionální čištění koberců



Pozrite sa na možnosť profesionálneho čistenie Pozrite si ponuku čistiacich prostriedkov 

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Sprievodca kusovými kobercami. Ako vybrať ten pravý?

Sprievodca kusovými kobercami. Ako vybrať ten pravý?

Koberec má v interiéri svoju veľkú úlohu: dokáže vhodne doplniť vybavenie miestnosti, stane sa nosným dekoratívnym prvkom, vymedzí priestor na zábavu a vnesie do priestoru rovnováhu.
Čítať viac
Ako ušetriť až niekoľko tisíc ročne za kúrenie kúpi koberce?

Ušetrite až niekoľko tisíc ročne za kúrenie. Kúpte si koberec

Vedeli ste, že môžete ušetriť až niekoľko tisíc ročne za náklady na kúrenie kúpou vhodného koberca?
Čítať viac
Ktoré podlahové krytiny sú vhodné pre alergikov?

Ktoré podlahové krytiny sú vhodné pre alergikov?

Pre alergikov je prostredie domova kľúčovým faktorom pre zdravie a pohodu. Výber správnej podlahy môže mať vplyv na kvalitu vzduchu v miestnosti a na množstvo alergických reakcií. Prečítajte si náš článok.
Čítať viac