🍀 Komu sa nelení, tomu sa zelení. Na všetky UMELÉ TRÁVY využite zľavu 15 % s kódom TRAVA15

Ako sa vyrába ručne tkaný koberec

Prinášame Vám exkluzívnu reportáž priamo od výrobcov z Indie, ktorých sme osobne navštívili. Veľmi dlhý a sofistikovaný proces výroby sme sa pre Vás pokúsili stručne zachytiť, aby ste si mohli urobiť čo najlepší obrázok o tom, čo všetko ručná výroba kobercov obsahuje.

Len málo ľudí vie, čo vôbec obsahuje výroba ručne viazaného koberca a aká je zložitá.




1. Výroba a farbenie vlny

Na výrobu kobercov používa Diamond Carpets novozélandskú vlnu , pretože poskytuje tie najlepšie vlastnosti , ako je mäkkosť a lesk . Pri výrobe sa pracuje najmä s vlnou zostrihanou okolo uší a krku ovce, ktorá je ešte jemnejšia, než vlna z iných častí tela zvieraťa.

Na farbenie vlny je použitých iba extraktov z prírodných látok, ktoré sú stále a vydržia najdlhšie. Vlna sa do farbiva rozohriateho na 110 ° C namáča celkom 3x, aby farebná stálosť bola po desiatky rokov stopercentná. Prečítajte si aj náš ďalší článok, Prečo je moč osla tak dobré farbivo na koberce.

Výroba a farbenie vlny

2. Tkanie koberca

Všetky koberce sú ručne viazané (hand-knotted). Táto technika je zo všetkých kobercových techník najpracnejšia, najprestížnejšia a najlepšie vyzerajúca. Tkáč má pred sebou iba osnovu nití, na ktorú uviaže uzlíček, a niť usekne. Takto tká uzlíček po uzlíčku a mravčiu prácu opakuje takmer do nekonečna.

Koberce Diamond majú hustotu až 1 milión uzlíka na meter štvorcový . Preto vytvoriť jeden koberec môže trvať mesiace až roky. Pretože koberce obsahujú veľmi zložité vzory, každý tkáč je schopný naučiť sa za celý život vytvoriť iba jeden alebo iba jednu malú časť koberca. Diamond Carpets pri výrobe kobercov používa iba kvalifikovanú pracovnú silu skúsených tkáčskych majstrov av žiadnom prípade nie je využívaná detská práca.

Tkanie koberca

3. Zastrihávanie vlákien

Tkaním koberca práca však nekončí. Potom, čo je koberec stretnutý, prichádza celá séria úprav a kontrolných opatrenia .Prvý z nich je ručné zastrihávanie vlasu klasickými nožnicami, aby bol vlas koberca vyrovnaný. Ide o veľmi precíznu prácu. Jedno zlé strihnutie a koberec môže byť nenapraviteľne poškodený.

Zastrihávanie koberca

4. Oprava uzlíkov

Pokiaľ sa zistí, že sa osnova alebo vzor koberca mierne rozchádza, pracovníci vezmú špeciálny nástroj, pripomínajúci dláto as jeho pomocou uzlíčky vyrovnajú jeden po druhom. Prvý opravár bije malým kladivkom do nástroja a uzlíky posúva, druhý mu dvoma kovovými tyčkami koberec drží , aby sa neposúvali miesta, ktoré sú v poriadku.

Oprava uzlíkov

5. Dofarbovanie

Na dofarbenie a zvýraznenie potrebných miest sa používajú voskové farby. Jedná sa o veľmi kreatívnu prácu, kde dochádza k používaniu menej výrazných farieb na utlmenie kontrastu a naopak ostrých farieb na zvýšenie pestrosti. Farba sa následne do koberca zažehľuje špeciálnym tepelným prístrojom, ktorý sa postará o to, že časom nevymizne.

Dofarbovanie koberca

6. Obšívanie a viazanie strapcov

Aj obšívanie koberca prebieha iba ručne. Strapce sú viazané vo väčšine prípadov iba z kratších strán. Používa sa špeciálna veľká ihla, ktorou je koberec postupne prešívaný. Strapce sú po pridaní ešte manuálne nožnicami zastrihnuté pre rovnakú dĺžku a lepší estetický dojem.

Obšívanie a viazanie strapcov

7. Generálna kontrola

Koberec ešte raz prechádza dôkladnou kontrolou. Táto kontrola je oveľa podrobnejšia, než všetky predchádzajúce. Odstraňujú sa tu posledné malé defekty, ktoré sú na koberci na nájdenie. Môže dochádzať k drobným úpravám týkajúcich sa zastrihávania vlasu, alebo k poslednému nepatrnému vyrovnávaniu motívu.

Generálna kontrola koberca

8. Umývanie koberca

Koberec sa ponorí do nádoby s vodou, kde sa nechá 3-5 dní. Potom sa vytiahne a nástrojom pripomínajúcim rýľ z dreva, sa z neho voda dostane. Tento rýľ s plochou spodnou hranou sa do koberca 200-300 krát zaborí a tiahlym pohybom odhrnie z koberca vodu. Celý tento proces ponorenia do kade sa vykonáva až 3x, pretože materiál ním získava stálejšie a kontrastnejšie farby.

9. Sušenie a finálne úpravy

Koberec sa napne na rovnú voľnú plochu – obvykle na záhradu či na strechu budovy, kde sa nechá po niekoľko dní schnúť na slnku. Vzhľadom na to, že je v Indii slniečko takmer každý deň mimo obdobia dažďov, vysúšanie funguje úplne spoľahlivo a bez problémov.

Pri období dažďov sa koberce sušia v špeciálnych uzavretých komorách pri vyššej teplote. Zároveň tu už naposledy dochádza k vyrovnávaniu koberca. Pri sušení by totiž koberec ešte mohol nepatrne zmeniť tvar a tomu sa napnutím zabráni.

Sušenie koberca

Koberec bol utkaný tkáčskymi majstrami.

V priebehu výroby nebola využitá detská práca. Ekologický výrobok - vyrobené veľmi šetrne k životnému prostrediu takmer bez použitia elektriny
Care Fare - nebola použitá žiadna detská práca

Koberec bol vyrobený mimoriadne ekologicky.

Okrem spracovania vlny a zažehlenia voskových farieb do koberca nebola použitá pri výrobe elektrina. Môže teda ísť o jeden z najekologickejších predmetov vo Vašej domácnosti. (Ručné tkanie, zastrihávanie a umývanie. Sušenie koberca na slnku a ako bonus jazdia tkáči do práce na bicykli) :)

Ekologický výrobok - nepoužitá takmer žiadna elektrina pri výrobe

Ručne viazaný koberec - najťažšia a najprestížnejšia technika tkania

Ručne tkaný koberec - certifikát

Môjkoberec pre Vás v Indii vyberá len tie najlepšie produkty

Mojkoberec v Indii

Pozrite sa na ručne viazané koberce Diamond Carpets



Pozrite sa na ručne tkané koberce

Súvisiace články z kategorie Kusové a metrážne koberce

Ako ušetriť až niekoľko tisíc ročne za kúrenie kúpi koberce?

Ušetrite až niekoľko tisíc ročne za kúrenie. Kúpte si koberec

Vedeli ste, že môžete ušetriť až niekoľko tisíc ročne za náklady na kúrenie kúpou vhodného koberca?
Čítať viac
Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Je cool, funky a trochu bizarné, ale zároveň šik, vycibrený a individualistický. Prečítajte si článok o funky štýle.
Čítať viac
Ako vybrať behúň do domácnosti? Praktický návod

Ako vybrať behúň do domácnosti: praktický návod

U nás nájdete viac ako 300 vzorov aj behúne na mieru. Ako vybrať ten najvhodnejší? Prečítajte si náš článok a budete mať jasno.
Čítať viac