😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Koberec jako umělecké dílo v interiéru

Všetci máme občas chuť vylepšiť naše domovy a preniesť do nich jedinečnosť našej osobnosti. Napadlo vás niekedy, že jediná vec, ktorá chýba vo vašej obývačke pri pohodlnej sedačke, môže byť umiestnená práve pod vašimi nohami? Áno! Koberec môže byť unikátnym solitérom, alebo priamo kúskom originálneho umenia, ktoré doplní dizajn vášho priestoru alebo určí jeho nový smer.

Kusový koberec Diamond New Multi 20737-110

Od stredoveku až po súčasnosť, je práve koberec, tou časťou vybavenia domácnosti, ktorá obstála v skúške času. Jeho úžitkovú funkciu postupne nahradila dekoratívnou, stal sa vzácnym predmetom, ktorý slúžil aj ako platidlo. Vďaka cestám slávneho Marca Pola sa perzské koberce dostali z ďalekého Západu do Európy a všetky oslnili svojim dokonalým spracovaním.

Dodnes je koberec interiérovým prvkom, ktorý dokáže vyvolať emócie, rozprávať príbeh a rozžiariť domov – všetko, čo očakávate od vzácneho umeleckého diela.

Ručne viazaný kusový koberec Diamond DC-HALI B Grey/silver

Ručne vyrábané koberce sú cenným doplnkom

Ručne vyrábané koberce sú jedinečné a aj pri zachovaní rovnakého dizajnu, farby a väzby nebudú žiadne dva kusy identické. Ručná výroba má vždy za následok nevyhnutné nepravidelnosti vzoru, ktoré dodávajú kobercu jedinečné kúzlo. Tradične vyrábané orientálne koberce sa nevyrábajú v rôznych veľkostiach, ale existuje iba jeden kus. A presne v tom spočíva kúzlo a charakter ručne vyrábaného koberca. Jedinečnosť každého kusu znamená, že budete vlastniť výnimočné umelecké dielo.

Ručne viazaný kusový koberec Diamond DC-Galaxy 4 Silver/Mix

Ručne vyrábané koberce sú väčšinou buď viazané, všívané, tkané alebo plošne tkané (koberec kilim). Hustota uzlov určuje kvalitu koberca. Čím viac uzlov na meter štvorcový, tým je vyššia kvalita koberca, ale aj jeho odolnosť.

Výroba takého koberca môže trvať celé mesiace niekedy aj roky, av tom spočíva jeho hodnota. S ručne vyrábaným kobercom si kupujete originálny kus umenia, ktorý je investíciou do budúcnosti, taký koberec bude mať svoju hodnotu aj za mnoho rokov.

Ručne viazaný kusový koberec Heriz Wood DE 2005 Grey Mix

Moderné koberce vo výrazných farbách a netradičných vzoroch

Moderné koberce nás v súčasnosti môžu prekvapiť veľmi výraznými farbami, pestrými vzormi a dokonalou technikou spracovania. A hoci sa jedná o strojovú výrobu, sú nemenej kvalitné a môžu sa stať hlavným prvkom vášho domova.

Kusový koberec Bloom 466118/AK990

Nebojte sa nápadných kombinácií, tohtoročným trendom dizajnu interiéru sú farby a ich nečakané kombinácie. Nechajte sa doma privítať pastelovými kvetmi ako z obrazu od Moneta alebo rozmanitou paletou slávneho Vincenta Van Gogha.

Kusový koberec Patina 41040/500

Šedi odzvonilo aj v interiéroch, neutrálny priestor rozžiari koberec s tropickým vzorom, na dovolenke si tak môžete pripadať aj na svojom balkóne či terase. Vonkajšie koberce sú vyrábané z materiálov, ktoré odolajú slnečnému žiareniu aj dažďu, zachovajú si navyše svoju farbu i tvar.

Kusový koberec Flair 105620 Tropical Flowers Multicolored - na von aj na doma

Koberce sú všestrannou dekoráciou

Koberce zdobiace steny neuvidíte v každej domácnosti. Ale predstavte si, aký to zanechá dojem! Tiež vás vždy uchváti tapisérie na hradoch či zámkoch? Koberce je možné použiť aj na zdobenie stien, dáte tak svojmu domovu úplne odlišný charakter.

Koberec zdobiaci stenu izby

Či už pod nohami alebo zavesené na stenách slúžia koberce aj na pohlcovanie zvuku, pridanie textúry, farieb, tepla – a pri tom všetkom majú značný umelecký presah. Vďaka nim dochádza k prieniku designu a funkčnosti. Potešíte navyše aj ďalšie zmysly, vďaka extra mäkkým vláknam bude koberec dotykovou pastvou aj pre vaše ruky a nohy.

Ručne všívaný kusový koberec Illusion Rosella Pink/Blue

Rastúci trend používania kobercov ako dekoratívneho prvku

Nekonečná rozmanitosť kobercových vlákien, farieb, tvarov, vzorov a veľkostí z nich robí vhodnú voľbu na zdokonalenie všetkých druhov obytných priestorov. Nebolo by prehnané povedať, že nie je miestnosť, ktorú by koberec, či už na podlahe alebo na stene, nevylepšil! Celkovo sú koberce úžasným spôsobom, ako zlepšiť estetiku priestoru pri zachovaní jeho funkčných výhod. Či už chcete pridať domovu farbu, definovať priestor alebo vytvoriť útulnú a pohodlnú atmosféru, všetko, čo potrebujete, je iba dokonalý koberec.

Výber každého umeleckého diela môže byť náročný, pri koberci to nie je inak. Zvážte štýl a zámer priestoru, vhodne vybraný koberec by mal byť vizuálne príťažlivý. Jeho úlohou je doladiť definovaný dizajn a vhodne ho doplniť, prípadne upútať pozornosť ako ústredný prvok svojim výrazným vzorom alebo väzbou.

Vzory a farby však musia byť tiež dostatočne praktické, aby vyhovovali umiestneniu v domácnosti a odolávali každodennému opotrebovaniu.

Prírodný koberec, ručne tkaný Air Natural

Dajte si pozor na farby

Nájdite koberec, ktorý doplní farby vo vašom priestore bez toho, aby ich prehlušil. Pokiaľ už máte v interiéri nejaké výrazné umelecké diela, môžete si vybrať koberec neutrálnych tónov, aby ste zachovali rovnováhu. Tradičné orientálne koberce sa vyznačujú zložitými vzormi a výraznými farbami, ktoré sú krásne aj praktické a hodia sa k širokej škále tém a štýlov. Moderné vzory kobercov často obsahujú výrazné farby, komplikované väzby a abstraktné vzory, ktoré sú zábavné a dodajú priestoru šmrnc.

Ručne viazaný kusový koberec Diamond DC-PATCH RED MULTI

Okrem vizuálnej stránky oceníte u kobercov aj ich funkčný potenciál, sú vyrobené tak, aby vydržali intenzívnu prevádzku, sú odolné a dokážu zvukovo aj tepelne izolovať priestor. Koberce sú obvykle vyrobené z prírodných materiálov, ako je vlna, hodváb, juta alebo bavlna, vďaka čomu sú mäkké na dotyk a odolné voči škvrnám a poliatiu. Praktickou investíciou tak budú pre celú rodinu, vrátane detí a domácich miláčikov.



Pozrite sa na všetky kusové koberce

Súvisiace články z kategorie Kusové a metrážne koberce

Koberce pre deti, alebo ako vybrať ten najlepší

Koberce pre deti, alebo ako vybrať ten najlepší

Zvoľte taký kúsok, ktorý bude priamo pre obyvateľov izby, zútulní interiér a zároveň bude praktický.
Čítať viac
Aladinov kabinet kurióznych kúskov

Aladinův kabinet kuriózních kousků

Vybrali sme pre vás neobvyklé a originálne koberce a rohožky, ktoré svojim jedinečným dizajnom zaujmú nielen milovníkov bizarných vecí. Každý kúsok ponúka jedinečný zážitok a nápaditý spôsob, ako vyjadriť osobitý štýl a záľuby.
Čítať viac
Čo je to „boho“ štýl a ako si v ňom zariadiť interiér?

Čo je to „boho“ štýl a ako si v ňom zariadiť interiér?

Ako docieliť interiérový štýl Boho? Prečítajte si náš článok a budete mať jasno.
Čítať viac