🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl odráža stáročnú tradíciu francúzskych vidieckych domov a nenapodobiteľnú krásu Azúrového pobrežia. Provence interiéry sú veľmi obľúbené medzi ľuďmi, ktorí chcú do svojho domova vniesť dotyk vidieckeho kúzla a eleganciu južného Francúzska.

Štýl získal svoje meno na počesť rovnomennej oblasti Francúzska, ktorá je známa svojimi malebnými morskými scenériami, opojnou kvetinovou vôňou, belostnými ulicami a pikantnou kuchyňou. V 17. storočí unikali zástupcovia buržoázie pred mestským ruchom do odľahlých provincií, inšpirovaní miestnymi krásami a dedinským životom, zariadili svoje domovy jednoduchým a zároveň elegantným spôsobom.

V interiérovom dizajne bol tento štýl mimoriadne populárny v 19. storočí, a to v rámci celej Európy. V prvom rade zaujal atmosférou jednoduchosti , pokoja a prirodzenosti, ktorá je dedinu vlastná. A aj dnes mnohé atmosféra francúzskeho vidieka fascinuje svojou jedinečnou energiou, ktorá vás dokonale odpúta od každodenného zhonu.

Pokiaľ chcete naplniť svoj domov ľahkým stredomorským šarmom, pohodlím a harmóniou, štýl Provence je tou najlepšou voľbou – pre vidiecky dom aj moderný mestský byt.

Farebnosť

Interiéry v tomto štýle sú plné sviežosti morského vánku, pikantnosti provensálskych bylín a opojnej vône levandule . Základom sú teplé neutrálne odtiene bielej, krémovej alebo béžovej doplnené buď o charakteristickú levanduľovú fialovú, ale nebojte sa využiť aj ďalšie odtiene akými sú bledo modrá, žltá alebo zelená.

Ak zvolíte neutrálny základ, môžete siahnuť aj po tehlovo červenej, jednoducho čerpajte inšpiráciu vo farbách vidieka.

Materiály

Kúzlo pohodlia a útulnosti sa v tomto štýle snúbi so starým nábytkom a luxusom prírodných materiálov . V mnohých ohľadoch sa zhoduje s vidieckym štýlom, so sotva postrehnuteľnou eleganciou francúzskeho panstva.

Čo je teda charakteristické pre štýl Provence? Prírodné materiály s prirodzenou až opotrebovanou povrchovou úpravou. Voľte starožitný nábytok alebo nový nábytok inšpirovaný vidiekom s ozdobným kovaním alebo rezbami. Steny môžu mať štukovú úpravu, alebo ich obložte drevom, tehlami ale aj kameňom. K tomuto štýlu patrí aj hojnosť kvetín a byliniek, buď čerstvých vo vázach a kvetináčoch alebo zavesených v kyticiach na sušenie.

Pre dekorácie hojne využite porcelán a keramiku , okrem klasického riadu môžete siahnuť aj po figúrkach a soškách . Kované a plechové prvky v podobe džbánov, foriem u nás tiež veľmi obľúbené staré liatinové váhy.

Vzory

Nežné kvetinové vzory budú to pravé a nemusíte sa obmedziť len nalevanduľu. Vhodné sú ale aj bodky, prúžky alebo kárované vzory. V neutrálnych interiéroch môžete ísť aj do výraznejších vzorov napr. na závesy, alebo zvoliť orientálny koberec na drevenú podlahu.

Máte po babičke ručne vyšívané poklady, alebo háčkované čipky? V Provence domácnosti vynikne ich autentická krása a dotyk rodinnej histórie.

Nábytok

Nábytok v tomto štýle sa veľmi podobá nábytku vidieckych domov - len s tým rozdielom že v Provence štýle sa objavuje skôr vo svetlých tónoch , než v prírodnej či morenej verzii. Nábytok je rustikálny, opotrebovaný a jeho svetlé odtiene vynikajú na pozadí pastelovo natretých múrov.

Používa sa tiež biele obloženie múrov, alebo pôvodné trámy na stropoch. Priznaná opotrebovanosť, nerovnosti a dekoratívne praskliny pomôžu vytvoriť potrebný efekt tohto štýlu a dojem povrchov vyšisovaných južným slnkom.

Dvere a okenné rámy sú vždy drevené, natreté bielou farbou. Na maximálne prenikanie prirodzeného svetla sa používajú interiérové dvere so sklenenými výplňami, francúzske okná sa k tomuto štýlu hodia dokonale.

Podlahy by mali byť tiež drevené, v kuchyni je možné využiť rustikálne dlažby, terakotu alebo kameň . V tomto štýle by sa rozhodne nemalo objaviť PVC alebo laminát.

Dekorácia

Priblížte sa prírode aj v dekorovaní , rezané alebo sušené kvety a bylinky rozmiestnite v hlavných priestoroch, dodajú interiéru sviežosť a pestré farby. Použite kvety, ktoré sú v tomto regióne bežné: kosatce, makovice, slnečnice a samozrejme aj levanduľu. Nepodceňte výber dekorácií, každý detail doladí miestnosť k dokonalosti: kuchynský riad vo vidieckom štýle, dekoratívne maľované taniere, kvetináče a vázy v klasických tvaroch, hlinené nádoby, poháre s korením a bylinkami, košíky s vetvičkami levandule, kulinárske knihy alebo drevené dekorácie zrez.

Svietidlá by mali reflektovať zvolenú farebnú paletu, nad jedálenským stolom budú skvele vyzerať závesné kovové svietidlá, alebo porcelánové sťahovacie lampy. Romantický luster s krištáľom môže vládnuť obývacej izbe a nezabudnite tiež na menšie stolné lampy s látkovými tienidlami.

Textílie a koberce

Vzhľadom k tomu, že Provence je vidiecky štýl, interiérom dominujú prírodné tkaniny . Najčastejšie sa používa bavlna , ľan, mušelín a vlna. Farby na textil bývajú tlmené alebo oprané. Keď sa budete snažiť vytvoriť provensálsku útulnosť, nezabudnite na kvetinové, pruhované a kockované látky. Na zdôraznenie stredomorskej štýlovej línie Provence je vhodné pridať do dizajnu mušle, a dokonca aj siete na ryby.

Dôležitými prvkami sú ľahkosť a jednoduchosť, záclony a závesy vejú vo vánku, sú ušité z ľahkých tkanín, ozdobené čipkou alebo madeirou.

U kobercov sa opäť sústreďte na prírodné materiály, ako je vlna alebo juta, v jednoduchých jednofarebných tónoch, prípadne s romantickými vzormi u neutrálne ladeného interiéru.

Pozrite sa na koberce v štýle Provence

Súvisiace články z kategorie Inšpirácie a súčasné designové trendy

Vianočná kobercová inšpirácia

Vianočná kobercová inšpirácia

Vianoce sa rýchlo blížia, a tak si určite kladiete tú najčastejšiu otázku: aký vianočný darček by ste mali zaobstarať svojim blízkym? Prečítajte si náš článok s tipmi.
Čítať viac
Inšpirujte sa v interiéri jesennými trendmi tohto roku

Inšpirujte sa v interiéri jesennými trendmi tohto roku

Teplé deky, vôňa sviečok a prechádzky v opadanom lístí – áno! Ale jeseň ale nie je len o tom, hľadajte inšpiráciu v najnovších trendoch.
Čítať viac
Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Eklektický interiérový dizajn sa vyznačuje rozmanitou, avšak starostlivo premyslenou zmesou estetických a funkčných prvkov. Prečítajte si viac.
Čítať viac