🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Ako zariadiť interiér v originálnom eklektickom štýle?

Článok pre vás napísala naša dizajnérka

Pavla Tvrdíková
Profesionálna bytová dizajnérka
Poznáte z TV Prima (Majstri dielne)
Viac o Pavle


Nemôžete sa rozhodnúť, či si domov zariadiť v štýle rustikálnom, art deco alebo dokonca v štýle boho s prvkami v maximalistickom dekore? Eklektický interiérový štýl možno bude to pravé pre vás.

História eklektického štýlu

Termín „eklekticizmus“ pochádza z gréckeho slova eklektikos, ktoré môžeme preložiť ako „vyberať“. Je teda typom interiérového dizajnu, ktorý kombinuje rôzne štýly a motívy , vyberá z nich to najlepšie a tým vytvára jedinečný priestor, vyjadrujúci váš individuálny vkus.

Myšlienka eklektizmu prešla do architektúry v 19. storočí, s posadnutosťou viktoriánskej éry globálnou módou. Architekti sa rozhodli prejsť k úplne novému vzhľadu. A tak tento trend, vyberať najlepšie prvky na dosiahnutie dokonale originálneho diela, prenikol aj do interiérového dizajnu.

Charakteristika eklektizmu v interiéri

Eklektický interiérový dizajn sa vyznačuje rozmanitou, avšak starostlivo premyslenou zmesou estetických a funkčných prvkov.

1. Miešanie rôznych prvkov

Vrátane miešania potlačí, vzorov a textúr. Eklektický dekor spája rôzne tvary, kompozície a dizajnové prvky, ktoré by sa za normálnych okolností vzájomne nedopĺňali, aby vytvorili unikátnu kompozíciu.

2. Fúzie moderného a tradičného

Eklektický dizajn spája design z rôznych časových období. Môžete kombinovať vintage nábytok s minimalistickou architektúrou. Alebo spojiť moderný štýl z polovice storočia s akcentmi francúzskej renesancia.Je dovolené miešal staré s novým.

3. Starostlivé spracovanie priestoru

Eklektický interiérový dizajn môže pôsobiť nenútene, ale pri tomto štýle je nutné starostlivo vyberať jednotlivé prvky priestoru tak, aby ako celok perfektne ladil. Definovanie štýlu miestnosti pomôže jeden prvok, alebo téma (napr. farba, alebo textúra), ktoré zjednotia ostatné vybavenie.

Eklekticky koberec v interiéri

Ako dosiahnuť dokonalý interiér v tomto štýle?

1. Zvoľte jednu zjednocujúcu farbu

Farebná paleta pomôže spojiť mnoho nesúrodých prvkov vášho priestoru dohromady. Vyberte si niekoľko farieb, ktoré sa budú opakovať v celej schéme interiéru. Tieto farby môžete využiť na koberci, vankúšoch, odkladacích stolíkoch a dekoráciách, najmä ak zvolíte mix viacerých interiérových štýlov.

2. Navrhnite jeden ústredný prvok

Ústredný bod, ako je výrazná tapeta na stenu, výrazný kus nábytku, alebo neprehliadnuteľný koberec, pritiahne žiaducu pozornosť k jednému miestu vo vašej izbe. Štýl tohto prvku premietnite aj na výber štýlu zvyšného zariadenia.

3. Kombinujte!

Eklektický štýl sa vyžíva v kombinovaní rôznych materiálov, vzorov a štruktúr. Opakujte ale zvolené materiály aj na ďalšom vybavení miestnosti, aby ste vytvorili pocit vizuálnej harmónie.Vzor z tapety sa nebojte opakovať na koberci v inej farebnej kombinácii. Jednu výraznú farbu zakomponujte do maľby ale aj do textílií.

4. Mixujte štýly

Eklektické priestory môžu obsahovať niekoľko prvkov rôznych interiérových štýlov. Experimentujte s rôznymi kombináciami starožitných predmetov s moderným umením. Napríklad váš francúzsky viktoriánsky konferenčný stolík môže prekvapivo dobre fungovať v kombinácii s kobercom v štýle art deco. Vaša minimalistická galéria na stene môže byť dokonalým ústredným bodom vašej jedálne v romantickom Provence štýle.

Hrajte sa s farbami, tvarmi a štýlmi, dobrým pomocníkom môže byť vytvorenie jednoduchého mood boardu so vzorkami látok, kobercov a fotkami nábytku. Akonáhle si všetko poskladáte k sebe, ľahšie sa rozhodnete pre tú najdokonalejšiu kombináciu.

5. Nezahlťte celý priestor

Eklektická izba nemá pripomínať návštevu bazáru s nábytkom. Vo výrazných farbách a vzoroch je nutné vytvoriť aj neutrálne miesta. Rozbite svoj eklektický interiér neutrálnymi farbami a prázdnymi miestami, aby ste sa uistili, že nebudete zahlcovať oči miestností preplneným dojmom.

Koberce Spectrum v eklektickom štýle



Pozrite sa na ďalšie koberce z radu Spectrum

Súvisiace články z kategorie Inšpirácie a súčasné designové trendy

Vianočná kobercová inšpirácia

Vianočná kobercová inšpirácia

Vianoce sa rýchlo blížia, a tak si určite kladiete tú najčastejšiu otázku: aký vianočný darček by ste mali zaobstarať svojim blízkym? Prečítajte si náš článok s tipmi.
Čítať viac
Inšpirujte sa v interiéri jesennými trendmi tohto roku

Inšpirujte sa v interiéri jesennými trendmi tohto roku

Teplé deky, vôňa sviečok a prechádzky v opadanom lístí – áno! Ale jeseň ale nie je len o tom, hľadajte inšpiráciu v najnovších trendoch.
Čítať viac
Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl v interiéri – jednoduchá rafinovanosť francúzskeho vidieka

Provence štýl odráža stáročnú tradíciu francúzskych vidieckych domov a nenapodobiteľnú krásu Azúrového pobrežia. Ako tento štýl dosiahnuť v interiéri?
Čítať viac