🔔 Podlahy a metrážne koberce v AKCII! Využite až 44% zľavu s kódom PODLAHA15.

Koberce pre deti, alebo ako vybrať ten najlepší

Či už vyberáte koberec pre malú princeznú, milovníka zvieratiek, cestovateľa alebo dospievajúceho študenta, u nás nájdete ten pravý. Voľte kúsok na mieru obyvateľovi izby, koberec, ktorý zútulní interiér a zároveň sa ľahko udržuje. Farieb, vzorov a materiálov je nepreberne. Zamerajte sa pri výbere na niekoľko základných parametrov a nešliapnete vedľa.

Celoplošný alebo kusový?

Pokiaľ máte v izbe novú podlahu alebo zrenovované parkety, bola by škoda zakryť ich celoplošným kobercom. Koberec kusový sa tiež oveľa lepšie udržuje, čo v detskom izbe oceníte. Ľahko ho zdvihnete, vysajete z oboch strán alebo dokonca vyperiete. Vždy voľte takú veľkosť koberce, aby ste pri jeho upratovaní nemuseli hýbať ťažkým nábytkom. Kusových kobercov je možné umiestniť v izbe aj niekoľko. Vzájomne sa doplnia alebo poslúžia viacerým deťom. Bezpečnosť zaistíte protišmykovou úpravou, ktorá udrží koberec na mieste.

Do veľmi malých izieb voľte radšej celoplošný koberec, ktorý priestoru dodá na útulnosti a dokáže ho aj presvetliť. Pri metrážnych kobercoch tiež nebudete riešiť prípadné okraje koberca, ktoré môžu v malých izbách vadiť.


Vlna, polyamid alebo Heatset?

Vlna je špička medzi materiálmi. Je veľmi príjemná na dotyk, perfektne izoluje a dobre zvláda prípadnú vlhkosť. Vyššia obstarávacia cena a komplikovanejšia údržba sú ale dôvody, prečo sa vlnený koberec do detskej izby skôr nehodí. Jeho obstaranie by mohlo vyústiť do zdĺhavej a opakovanej čistenie, ktoré nebude príjemné vám ani deťom.

Oveľa vhodnejším variantom sú koberce z polyamidu. Sú príjemné na dotyk, vysoko odolné a zároveň ľahké na údržbu. Ide o materiál, ktorý sa pri kusových kobercoch používa hlavne pre nízku slučku vlákna, ktorá zvládne vysoké zaťaženie. Vzor na nej býva vytlačený, čo sa odráža na nízkej cene. Polyamidové metráže sú obvykle kvalitné koberce, ktoré sú odolnejšie ako polypropylénové koberce. Bývajú lesklejšie a mávajú takzvaný efekt máp. To znamená, že farba koberca sa mení podľa toho, ako sa nahne vlas.

Najčastejšou voľbou u kusových kobercov bývajú koberce z materiálu Heatset, ktorý je odolný, príjemný a vďaka antistatickej úprave sa tiež veľmi dobre čistí. Farby heatsetových kobercov navyše môžu byť veľmi výrazné a kontrastné, takže sú pre detské izby ako stvorené.



Do hracieho kútika, alebo pod stôl?

Pre menšie deti je vhodné koberec umiestniť do hracej zóny, kde poslúži ako hrejivý podklad aj hrací prvok. Izolačná funkciu koberca môžete využiť aj okolo postele, aby deti bosými nohami nešliapali hneď po prebudení na chladnú zem. Existujú aj miesta, kam koberec nepatrí. Napríklad pod písací stôl alebo pod skriňu sa príliš nehodí.


Rozprávkové vzory a nádherné farby

Pri výbere koberca berte do úvahy vybavenie izby, farbu podlahy a taktiež vkus dieťaťa. Ideálne riešenie je nechať obyvateľov izbičke, nech sa na výbere koberca podieľa. Vďaka tomu bude mať v izbe koberec, ktorý ho bude baviť a bude podľa jeho predstáv. Možno to pomôže aj v tom, aby sa dieťatko o koberec staralo a udržiavalo ho v čistote.
Určite nie je potrebné sa báť výraznejších farieb. Taký koberec naopak môže byť zaujímavým solitérom a oživiť inak jednoduché vybavenie izby. Medzi vzormi sa ponúka množstvo kúzelných motívov, ktoré budú podnecovať detskú fantáziu a zaručí, že si dieťa koberec zamiluje.


Koberec, na ktorý sa dá maľovať

Medzi skutočne originálne koberce patria tie, na ktoré sa dá maľovať. Kresliace koberce sa po vyfarbenie jednoducho vyperú as maľovaním sa môže začať nanovo. Deti sa kobercom zabavia, užijú si srandu a vy sa nemusíte stresovať, že utrpí drahý koberec. Vyberať môžete z hromady vzorov a zažiť perfektné rodinné popoludnie sa množstvom spoločnej zábavy.



Zhrnutie:



Pozrite sa na všetky detské koberce

Súvisiace články z kategorie Kusové a metrážne koberce

Ako ušetriť až niekoľko tisíc ročne za kúrenie kúpi koberce?

Ušetrite až niekoľko tisíc ročne za kúrenie. Kúpte si koberec

Vedeli ste, že môžete ušetriť až niekoľko tisíc ročne za náklady na kúrenie kúpou vhodného koberca?
Čítať viac
Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Interiér vo funky štýle - pre umelecké duše

Je cool, funky a trochu bizarné, ale zároveň šik, vycibrený a individualistický. Prečítajte si článok o funky štýle.
Čítať viac
Ako vybrať behúň do domácnosti? Praktický návod

Ako vybrať behúň do domácnosti: praktický návod

U nás nájdete viac ako 300 vzorov aj behúne na mieru. Ako vybrať ten najvhodnejší? Prečítajte si náš článok a budete mať jasno.
Čítať viac